vrijdag, 22. november 2013 - 19:35 Update: 03-07-2014 0:48

Langer en gezonder leven door het eten van noten

Foto van hart | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Wie dagelijks een handjevol noten eet, heeft een 20 procent lagere kans op sterfte dan mensen die geen noten eten.

Dat blijkt uit een groot en langlopend Amerikaanse onderzoek. De wetenschappers berichtten hier donderdag over in The New England Journaal of Medicins, so schrijft de Volkskrant vrijdag. De onderzoekers volgden bijna 120.000 verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers van 1980-2010. Zij werden iedere twee tot vier jaar onderworpen aan een enquête over hun eetpatroon. Hun verlaagde kans op sterven gold tijdens de onderzoeksperiode van dertig jaar. De positieve effecten van het eten van noten gaan op voor zowel pinda's als boomnoten (onder andere amandelen, wal-, hazel-, cashew- en macadamianoten). De onderzoekers toonden aan dat het regelmatig eten van deze noten de kans op overlijden significant verlaagt. Hoe meer noten, hoe beter dus.

Uit eerder onderzoek was al naar voren gekomen dat notenconsumptie hartziekten, diabetes type II, darmkanker, galstenen en diverticulitis verminderen en de kans op een lager cholesterol vergroten. Maar wat maakt noten nu zo gezond? Noten zijn rijk aan aan onverzadigde vetzuren, vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. De wetenschappers ontdekten ook dat mensen die noten aten, doorgaans minder geneigd waren om te roken, meer sporten, multivitamines  gebruiken, meer fruit en groente  eten, maar ook meer alchohol drinken. Uit de studie blijkt verder dat mensen die noten eten gemiddeld dunner zijn. Dat is verrassend, omdat werd gedacht dat pinda's en noten juist leiden tot meer overgewicht.

Wie dagelijks een handje noten eet, heeft een 29 procent lagere kans om te overlijden aan een hartziekte. Bij kanker is dat 11 procent ten opzichte van mensen met een notenvrije voeding.

Categorie:
Tag(s):