maandag, 24. juni 2013 - 10:51 Update: 03-07-2014 0:55

Leden criminele jeugdgroep aangehouden

Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De politie hield maandag 24 juni twee leden van een criminele jeugdgroep Mariahoeve (Den Haag) aan op verdenking van diefstal van een scooter uit een kelderbox. Het duo werd op heterdaad betrapt.

Rond 04.40 uur kregen agenten een melding van bewoners van een flat aan de Isabellaland die wakker werden van braakgeluiden. Zij vertrouwden het niet en belden direct via 1-1-2 de politie. Toen agenten ter plaatse kwamen, zagen zij buiten de flat een man staan bij een scooter. Toen de agenten hem aanspraken, rende de man hard weg. Hij trachtte zich te verstoppen in de bosschages, een politiehond wist de man op te sporen zodat hij kon worden aangehouden. De Hagenaar verzette zich tegen zijn aanhouding. De tweede verdachte werd ook in de struiken aangetroffen. Na onderzoek troffen agenten in de flat een opengebroken kelderbox aan, waaruit de scooter vermoedelijk was gestolen. Beide verdachten, 18 en 21 jaar oud, maken deel uit van de criminele jeugdgroep uit Mariahoeve. Zij zitten nog vast.

Criminele jeugdgroepen

Om de strafrechtelijke activiteiten van criminelen jongeren groepen in kaart te brengen, werken agenten van meerdere bureaus samen. Het vermoeden bestaat dat de verdachten hun activiteiten niet beperken tot de buurt waar zij wonen, maar ook regionaal en zelfs landelijk opereren. De agenten worden ondersteund vanuit een speciaal informatieknooppunt, waar informatierechercheurs zoveel mogelijk informatie over de groepsleden verzamelen, bundelen en analyseren.

Voorkomen

Behalve de strafrechtelijke aanpak van de criminele groepsleden zet de politie zich samen met andere instanties waaronder de gemeente Den Haag en de Reclassering ook in om te voorkomen dat jongeren uit de buurt zich bij de criminele groepering aansluiten. Zij richten zich onder meer op jongere gezinsleden van groepsleden. Ook criminele jongeren kunnen behalve op een harde strafrechtelijke aanpak rekenen op zorg. Op die manier moet worden voorkomen dat zij in herhaling vallen.

Provincie:
Tag(s):