woensdag, 19. juni 2013 - 16:19 Update: 03-07-2014 0:56

Leerling andere school zou gestolen examens hebben afgedwongen

Foto van leerlingen op schoolplein raam spiegeling | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Het rechercheteam dat bezig is met het onderzoek naar de examendiefstal op een Rotterdamse school heeft woensdagmorgen twee 17-jarige jongens uit Rotterdam aangehouden.

Andere school
'Een van de twee is een leerling van Ibn Ghadoun, de andere leerling zit op een andere Rotterdamse school', meldt het Openbaar ministerie (OM) woensdag.

Onder druk gezet
De leerling van een andere Rotterdamse school zou de mensen die verantwoordelijk waren voor de diefstal onder druk hebben gezet de gestolen examens ook aan hem te leveren. De leerling van Ibn Ghadoun ,de school waar de examens werden ontvreemd, wordt verdacht van betrokkenheid bij de diefstal.


Onder leiding van een officier van justitie is een speciaal rechercheteam van de politie Rotterdam bezig met een onderzoek naar de diefstal van eindexamens voor VWO, Havo en VMBO. Dat onderzoek begon nadat eind mei via internet het VWO-examen Frans uitlekte. Al vrij snel was duidelijk dat het examen uit een Rotterdamse middelbare school was ontvreemd. De school en het College voor Examens deden aangifte.

In het daarop volgende onderzoek bleek dat er meer examens waren gestolen. De politie is nog steeds bezig met het onderzoek naar de diefstal en de verspreiding van de examens. Vorige week werd al duidelijk dat de examens ook zijn gegaan naar leerlingen van andere scholen, zowel binnen als buiten Rotterdam.

Tot nu toe werden al zes leerlingen van de school, vijf mannen van 18 en 19 en een vrouw van 18, aangehouden. Zij worden er net als een van de jongens die woensdag werd aangehouden, van verdacht daadwerkelijk de examens te hebben gestolen. Deze zes zitten in voorlopige hechtenis. Eind mei werd al een 22-jarige Rotterdammer aangehouden. Hij is inmiddels weer op vrije voeten en het onderzoek naar zijn rol loopt nog. 

De resultaten van het onderzoek zijn woensdag aan de Onderwijsinspectie bekendgemaakt.

Provincie:
Tag(s):