dinsdag, 11. juni 2013 - 12:49 Update: 03-07-2014 0:56

Levenslang geëist tegen verdachte – onder andere – moord Farida Zargar

Foto van officier in rechtbank | Archief EHF
Foto: Archief FBF.nl
Rotterdam

De officier van justitie heeft dinsdag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de man die onder andere wordt verdacht van de moord op de in 2010 verdwenen Farida Zargar. De man wordt bovendien verdacht van de poging tot moord op een Poolse man bij een beroving, de gekwalificeerde doodslag van een 43-jarige vrouw uit Spijkenisse, (poging) tot straatroof, bedreiging en het bezit van kinderporno. Volgens de officier van justitie heeft deze man het recht om vrij rond te lopen in de samenleving verspeeld.

De verdachte, een 35-jarige man uit Spijkenisse, stond sinds vorige week donderdag terecht voor de rechtbank in Rotterdam. Op de eerste dag van de terechtzitting werden de feiten rond de moord op de 21-jarige Farida Zargar door de rechtbank behandeld. Farida verdween in augustus van 2010 spoorloos. Ruim een jaar lang werd intensief naar haar gezocht omdat bij de politie vrijwel meteen het gevoel ontstond dat deze jonge vrouw ,,geen gewone wegloper” was, zoals de officier het in het requisitoir verwoordde. Na ruim een jaar kwam duidelijkheid nadat deze verdachte, en een medeverdachte die later deze week terechtstaat, werden aangehouden voor een straatroof. Bij de doorzoeking in hun woning door de politie vonden de agenten onder andere de tas van Farida. Uiteindelijk wees de verdachte de plaats waar hij haar had begraven in het Spijkenisser Mallebos aan.

Volgens de verdachte had hij het meisje dood gevonden, maar het Openbaar Ministerie hecht geen geloof aan die verklaring. Uit getuigenverklaringen en afgeluisterde gesprekken blijkt volgens het OM dat de verdachte Farida zelf vermoord heeft. Zo geeft de man tegen zijn zus aan dat de jonge vrouw ,,op de verkeerde tijd op de verkeerde plaast was’’. Ook zegt hij als ,,een predator, een roofdier” ergens heeft zitten wachten.

Gaande het onderzoek, en vooral omdat de verdachte er zelf tegen zijn zus over begon, kreeg het team de indruk dat de man verantwoordelijk was voor nog een levensdelict. Na onderzoek kon dat eigenlijk alleen gaan over de dood van de 43-jarige Nanda Kerklaan begin 2010. Zij werd toen gevonden in een sloot langs de Malledijk in Spijkenisse. Destijds werd niet duidelijk of de vrouw slachtoffer was van een ongeval of een misdrijf. De officier van justitie gaat er nu vanuit dat de verdachte met zijn medeverdachte de vrouw bij een mogelijke beroving zo ernstig verwondde dat ze enkele dagen later overleed.

Ook werd in het onderzoek duidelijk dat de twee betrokken waren bij de poging tot moord op een Poolse werknemer in maart 2011. Die werd destijds zwaar gewond op straat gevonden. In de woning van verdachten werden spullen van de man gevonden. De Pool liep onherstelbaar hersenletsel op. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank uitspraak doet. De medeverdachte staat donderdag en vrijdag terecht. Die wordt overigens niet verdacht van de moord op Farida Zargar.
 

Provincie:
Tag(s):