maandag, 13. mei 2013 - 15:20 Update: 03-07-2014 0:58

Limburg investeert ruim half miljard in kennis

Foto van eurobiljetten | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Maastricht

Er liggen plannen om in Limburg de komende tien jaar ruim een half miljard euro te reserveren voor innovaties in de kennisinfrastructuur.

'Dat zal een veelvoud aan investeringen losmaken voor de Limburgse kenniseconomie', meldt de provincie Limburg maandag.

Dat blijkt uit het strategisch programma Kennis-As Limburg, dat maandagavond in Maastricht werd gepresenteerd door de Universiteit Maastricht, het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ en Zuyd Hogeschool aan vertegenwoordigers van bedrijfsleven, gemeenten en Provincie. Het bedrag is een optelsom van bijdragen van Europa, Rijk, Provincie, kennisinstellingen en het bedrijfsleven.

De Limburgse campussen en de samenwerking in triple helix verband (onderwijs, ondernemers, overheid) spelen in deze strategie een cruciale rol; de Maastricht Health Campus op het gebied van gezondheid, de Chemelot Campus in Sittard-Geleen (materialen), de Greenport Campus te Venlo (agro, logistiek, voeding en gezondheid) en de binnenstad van Maastricht met zwaartepunten in business, rechten en cultuur. Daarnaast wordt ingezet op de verdere ontwikkeling van de Smart Services Campus in Heerlen, de financiële-, administratieve- en informatie hotspot van Limburg.

De instellingen hebben de Provincie Limburg gevraagd daarbij hun partner te zijn. In feite bieden ze de Provincie daarmee de unieke kans om Provinciale lange-termijnstrategie (neergelegd in de Limburg-agenda) te laten congrueren met de strategische doelstellingen van de kennisinstituten zelf. Een klassieke win-winsituatie voor de Limburgse economie.

Provincie: