maandag, 15. juli 2013 - 10:37 Update: 03-07-2014 0:54

Maatregelen hittegolf onvoldoende

Maatregelen hittegolf onvoldoende
Foto: Archief FBF.nl

Ondanks de lessen uit het verleden zijn instellingen voor ouderen niet voldoende voorbereid als Nederland opnieuw wordt getroffen door een hittegolf.

Uit onlangs gepubliceerd onderzoek van Anton Kunst en Rieneke Britstra, van de afdeling Sociale Geneeskunde van het AMC, blijkt dat instellingen voor langdurige zorg in Amsterdam ondanks het Nationaal Hitteplan nog niet voldoende voorbereid zijn op hittegolven. Het Nationaal Hitteplan werd ingevoerd, nadat in 2003 en 2006 West-Europa werd getroffen door een hittegolf. Door de plotselinge hoge temperaturen overleden onverwacht veel mensen. Vooral ouderen bleken kwetsbaar voor de grote temperatuurstijging. 

Meer hittegolven 
De verwachting is dat hittegolven vaker zullen voorkomen. Het aantal dagen met temperaturen boven de 25 graden zal tot het jaar 2050 verdubbelen. Tegelijk neemt het aandeel (kwetsbare) ouderen in de gehele bevolking toe. Het Nationaal Hitteplan noemt zo'n veertig verschillende maatregelen die kwetsbare ouderen moeten beschermen tegen de gevolgen van extra hoge zomerse temperaturen. `Er is wel vooruitgang geboekt sinds in 2007 nationale hitteplannen zijn ontwikkeld', zegt Kunst, `maar het kan nog beter.' 

Airconditioning en ventilatoren 
Uit het onderzoek blijkt dat slechts de helft van de instellingen de aanbeveling uit het Nationaal Hitteplan heeft opgevolgd om airconditioning in te voeren. Tweederde van de instellingen heeft een hitteprotocol. Mogelijkheden om te koelen verschillen aanzienlijk. Bijna alle instellingen hebben zonnewering geïnstalleerd. Plafondventilatoren en airconditioning komen echter nog maar weinig voor. Van de instellingen had 41 procent geen andere voorzieningen dan zonnewering. Ook op het punt van de zorg voor individuele patiënten constateren de onderzoekers enige punten van verbetering. Zo zou er vaker een arts geraadpleegd moeten worden over medicatiegebruik tijdens een hittegolf. 

Knelpunten oplossen 
Het onderzoek is alleen gedaan onder Amsterdamse instellingen. Kunst denkt echter dat de conclusies breder getrokken mogen worden. `De situatie in Amsterdam geeft te denken. Er is geen reden om aan te nemen dat men in de rest van Nederland beter is voorbereid. Als hittegolven deze zomer weer toeslaan, moeten we knelpunten opsporen en oplossen.' 

Categorie: