vrijdag, 2. augustus 2013 - 18:25 Update: 03-07-2014 0:54

Man aangehouden voor smokkel van beschermde vogels

Foto van Schiphol | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Foto van Schiphol | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Schiphol

Afgelopen dinsdag is door de Koninklijke Marechaussee op Schiphol een 26-jarige Duitse man aangehouden.

De man wordt verdacht van het illegaal vervoeren van beschermde uitheemse vogels, het onthouden van zorg aan deze dieren en het mogelijk verspreiden van dierziektes. De rechter-commissaris van de rechtbank Haarlem heeft de verdachte vandaag voor 14 dagen in bewaring gesteld.

De verdachte kwam met het vliegtuig vanuit Bali naar Schiphol en wilde vervolgens doorreizen naar Kiev. Een medewerker van de luchthaven hoorde geluid uit de koffer en heeft de Douane ingeschakeld. In de koffers zaten tien borstelkoppapagaaien, acht kleine paradijsvogels en vier duivenbodelories. Vijf vogels (twee borstelkoppapegaaien, een paradijsvogel en twee duivenbodelories) hebben de reis niet overleefd. De waarde van de vogels wordt geschat op ruim 200.000 euro.

De vogels waren gedurende de vlucht van ruim 15 uur ingepakt in te kleine kooien met te weinig zuurstof. De verdachte kon daarnaast geen enkel officiĆ«le in- en uitvoercertificaten tonen van de vogels waardoor het aantonen van de identificatie niet mogelijk is. Ook waren er geen gezondheidscertificaten bij de vogels waardoor niet is te controleren of de vogels overeenkomstig de regelgeving zijn getest in verband met insleep van bijvoorbeeld vogelgriep.

De vogels zijn overgebracht naar een erkend vogel opvangcentrum. De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) verricht  het strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket.

 

Provincie:
Tag(s):