zaterdag, 15. juni 2013 - 22:35 Update: 03-07-2014 0:56

Mannen zijn de oorzaak van de menopauze

Foto van vrijende vrouw | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Uit een Canadese studie blijkt dat het gedrag van mannen er de oorzaak van is dat vrouwen in de tweede helft van hun leven onvruchtbaar worden. Dit schrijft de Amerikaanse krant Daily News zaterdag.

Volgens het onderzoek dat gepubliceerd is in het PLOS Computational Biology is het de voorkeur van mannen voor jongere vrouwen die de menopauze heeft veroorzaakt. Mannen hebben door de evolutie heen voorkeur gekregen voor jonge vrouwen. En daarom is het voor oudere vrouwen niet langer 'nuttig' om vruchtbaar te zijn, zo stellen biologen aan de McMaster University. Al heel lang proberen wetenschappers te achterhalen waarom vrouwen al zo vroeg onvruchtbaar raken. Zij vonden het vreemd dat vrouwen tientallen jaren voor hun dood al niet meer in staat zijn om zich voort te planten, terwijl het bijvoorbeeld bij dieren bijna nergens voorkomt dat vrouwtjes tientallen jaren voor hun dood niet meer vruchtbaar zijn. Met uitzondering van de chimpansee (in gevangenschap) en mogelijk ook van de walvis. Andere dieren sterven juist snel als zij niet meer vruchtbaar zijn.

Een verklaring voor de menopauze was altijd het zogenaamde 'grootmoedereffect'. Doordat oudere vrouwen zelf geen kinderen meer kunnen krijgen en daardoor meer voor de kleinkinderen kunnen zorgen, vergroten ze de overlevingskansen van hun nageslacht. Onderzoeker Rama Singh zegt hierover: 'Maar wanneer we die theorie vanuit de evolutie gaan bekijken, slaat deze eigenlijk nergens op. Hoe evolueert onvruchtbaarheid? Het staat haaks op het hele idee van natuurlijke selectie. Natuurlijke selectie draait namelijk om vruchtbaarheid en nageslacht en niet om het stoppen van vruchtbaarheid.' En daarom zijn  de onderzoekers nu met deze nieuwe theorie gekomen die volgens hen een stuk logischer is.

Andersom zou het volgens de onderzoekers ook gelden. Als vrouwen massaal een voorkeur zouden hebben voor jonge mannen zouden mannen in hun tweede levensfase minder of zelfs helemaal geen zaad meer hebben gehad.  Gemiddeld komen vrouwen  met 51 jaar in de overgang. De menopauze is de laatse menstuatie van de vrouw. Alle eitjes in de eierstok zijn dan gebruikt. Singh vertelt dat het mogelijk is dat de leeftijd waarop vrouwen in hun menopauze komen en bijhorende neveneffecten als opvliegers krijgen, opnieuw later komt te liggen. 'Het sociale systeem verandert, veel vrouwen beginnen nu op latere leeftijd met kinderen. Na verloop van tijd is het mogelijk dat de menopauze pas jaren later zal beginnen.'

Categorie:
Tag(s):