donderdag, 30. mei 2013 - 18:18 Update: 03-07-2014 0:57

Marineduikers vinden lichaam 16-jarige duiker

Foto van duiker | Archief FBF.nl
Foto: Archief MV

Marineduikers hebben in de nacht van woensdag op donderdag in de Oosterschelde het lichaam van de vermiste Belgische duiker gevonden. De 16-jarige jongen uit Herk-de-Stad in Belgisch Limburg werd sinds zaterdag 18 mei vermist.

Gijs Vandenryt was op 18 mei met een groepje aan het duiken, toen hij onwel werd op 30 meter diepte. Zijn buddy slaagde er niet in hem te redden en moest na tien minuten de zogenoemde buddylijn losmaken om zichzelf in veiligheid te brengen. Hij lichtte de hulpdiensten in, die onmiddellijk een zoekactie op touw zetten. In het pinksterweekend zochten marineduikers al met sonarapparatuur naar de vermiste jongen. Deze week zetten ze de zoekactie op de ouderwetse manier voort.

"De duikomstandigheden in de niet afgezochte delen van de Oosterschelde waren dusdanig lastig, dat niet met moderne middelen kon worden gezocht", legt duikofficier luitenant-ter-zee 2OC Wim Eppinga uit. "De bodem is net een maanlandschap met een zeer grillig verloop en bezaaid met oesters. Ook is op 30 meter diepte maar 0 tot 10 centimeter zicht."

Daarom zochten 10 marineduikers sinds maandag op de tast systematisch de bodem af. Dit kon in verband met de getijdenduikvensters maar 2 maal per dag. Bij hoogtij kon dan een half uur gezocht worden, bij laagtij 1 uur. Tijdens het duikvenster van afgelopen nacht werd om 02.30 uur het stoffelijk overschot aangetroffen. Vanmiddag hebben de marineduikers het lichaam geborgen.

 

Provincie:
Tag(s):