donderdag, 21. maart 2013 - 20:25 Update: 08-07-2014 0:26

Medicijngebruik ouderen leidt tot veel ongelukken

Uit onderzoek van de Unie KBO blijkt dat 65-plussers die dagelijks veel medicijnen moeten innemen grote risico's lopen.

Dat komt doordat de controle op en hulp bij het innemen van medicijnen ernstig tekort schiet.

Slechts 17 procent van de huisartsen en 29 procent van de apothekers doet regelmatig navraag naar het medicijngebruik bij oudere patiënten die meer dan vijf verschillende medicijnen per dag gebruiken. Dit is nog minder dan twee jaar geleden, toen de Unie KBO een soortgelijk onderzoek deed.

De Unie KBO pleit al jaren bij overheid, apothekers, huisartsen en zorgverzekeraars voor een jaarlijkse medicatiebeoordeling voor 65-plussers die vijf of meer medicijnen per dag gebruiken. De Unie KBO vindt hierbij zorgverzekeraar Zilveren Kruis aan haar zijde. De betreffende KBO-leden die via deze zorgverzekeraar collectief verzekerd zijn hebben namelijk inmiddels wel een medicatiecheck ondergaan.

Van alle ouderen gebruikt 96 procent medicijnen. Gemiddeld vijf per dag en dat al 13 jaar lang. Een jaarlijkse medicatiebeoordeling ontbreekt, waardoor niemand zicht heeft op de gevolgen van verkeerd medicijngebruik. Hierdoor belanden maandelijks meer dan duizend ouderen in het ziekenhuis. Medicijnvergiftiging, valincidenten en auto-ongelukken zijn aan de orde van de dag.

Doordat ouderen 10 procent van de medicijnen zelf inkoopt bij de drogist, ontstaat er regelmatig een zeer gevaarlijke mix. Ook in combinatie met slechts matig alcoholgebruik gebeuren er veel ongelukken in huis en in het verkeer. Vooral na een bezoek aan het ziekenhuis of specialist lopen ouderen een verhoogd risico. In de helft van de gevallen verandert vervolgens de medicatie en is er bij thuiskomst nauwelijks of geen controle op het nieuwe totaalpakket aan medicijnen. Met vaak dramatische gevolgen.
Categorie:
Tag(s):