dinsdag, 2. juli 2013 - 11:05 Update: 03-07-2014 0:55

Meer kleine ondernemers in nood door aanhoudende crisis

Meer kleine ondernemers in nood door aanhoudende crisis
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht

Volgens het IMK, Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf, is de situatie voor kleine ondernemers ten opzichte van 2012 verslechterd. Het aantal bijstandsaanvragen door kleine ondernemers steeg met ruim zeven procent.

IMK introduceerde in januari 2011 de zogenaamde IMK-Index. Deze is maatgevend voor het aantal ondernemers dat in nood verkeert. Deze index is gebaseerd op het aantal ondernemers dat een beroep doet op bijstandverlening in de vorm van krediet en/of uitkering bij gemeenten in Nederland.

"In het eerste kwartaal zagen we al een piek in het aantal noodroepen door ondernemers", zegt Han Dieperink, algemeen directeur van IMK. "Normaal gesproken wordt dat in het tweede kwartaal een stuk beter, maar alleen de situatie in de bouw zien we iets verbeteren en dat is een normaal seizoen patroon. De crisis voor het kleinbedrijf trekt zich dit jaar niets aan van de zon." 

De IMK-Index is voor januari 2008 op 100 gesteld en toonde in maart 2010 een maximale stand van 234. In de zomer van 2011 daalde de IMK-Index naar 110 om vervolgens in de periode maart-mei van 2012 weer te stijgen naar een niveau van 150 en na nog geen zes maanden volgt vanaf oktober jl. opnieuw een stijging, waarmee de vierde dip in de lokale economie werd aangetoond. De Bbz-regeling (Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004) is in het leven geroepen voor ondernemers die tijdelijk niet beschikken over voldoende middelen om in hun bestaan te voorzien en/of behoefte hebben aan bedrijfskapitaal, maar hiervoor geen financiering kunnen krijgen. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten en draagt direct bij aan continuïteit van ruim de helft van de betrokken ondernemingen.

Categorie:
Tag(s):