zaterdag, 20. juli 2013 - 12:27 Update: 03-07-2014 0:54

Meer steun voor mantelzorger

Foto van bejaarde verpleeghuis zorg | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) roept gemeenten en zorgverleners op beter te luisteren naar de behoeften en vragen van mantelzorgers en vrijwilligers.

'Wanneer mensen langer thuis blijven wonen, wordt er meer van hun omgeving gevraagd. Betere ondersteuning voor die groep is dan cruciaal', stelt van Rijn.

'Mantelzorgers doen belangrijk en bewonderenswaardig werk en verdienen daarbij rugdekking. Daarom maak ik werk van een betere ondersteuning van mantelzorgers om hun taken te verlichten', aldus Van Rijn.

Nooit verplicht
Om dit voor elkaar te krijgen, komt er een handreiking respijtbeleid voor gemeenten. De website www.regelhulp.nl wordt uitgebreid met een deel voor informele zorg en de site www.invoorzorg.nl wordt het portaal voor het verspreiden van goede voorbeelden. Daarnaast schrijft de staatssecretaris nogmaals dat hij mantelzorgers niets zal verplichten en nooit zal laten opdraaien voor lijfsgebonden zorg.

Mantelzorg versterken
Van Rijn regelt verder dat mantelzorgers meepraten wanneer de gemeente de zorgvraag van hun naasten in kaart brengt. De gemeenten krijgen tevens de taak mantelzorgers een blijk van waardering te geven.

In zorginstellingen krijgen mantelzorgers een rol bij het opstellen van het zorgplan. Zo blijft de kennis en kunde van de mantelzorger behouden wanneer professionele zorg om de hoek komt kijken.

Verbinden mantelzorg en professionele zorg
Om de verbinding tussen mantelzorg en professionele zorg verder vorm te geven, zal de staatssecretaris hiervoor extra aandacht vragen in de opleiding van zorgprofessionals. Van Rijn: ‘Op werkbezoeken merk ik hoe groot de rol is die mantelzorgers spelen in het geluk van de mensen om hen heen. Daarom zie ik hen en zorgprofessionals als partners; zij vullen elkaar aan’.

 

Categorie:
Tag(s):