donderdag, 23. mei 2013 - 8:18 Update: 03-07-2014 0:57

Meer tips over gedwongen prostitutie

Meer tips over gedwongen prostitutie
Utrecht

Anonieme tipgevers geven bijna vijf keer per week belangrijke signalen van mensenhandel en illegale prostitutie door. Uit de cijfers van Meld Misdaad Anoniem blijkt dat de meldingen over gedwongen prostitutie zijn gestegen met 76% sinds de start van de nieuwe campagne vorig jaar juni, in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Deze campagne richt zich voornamelijk op bezoekers van prostituees, die de mogelijke signalen van mensenhandel kunnen herkennen. Opvallend is de stijging van meldingen over mogelijke minderjarige slachtoffers: 1 op de 4 meldingen over mensenhandel gaat hierover. In 2011 waren dit nog 1 op de 8 meldingen. Met de M.-tips zijn de eerste daders uit de anonimiteit gehaald en slachtoffers bevrijd.

Bewustzijn vergroot bij klanten van prostituees

De mensenhandel campagne ‘Schijn bedriegt’ richt zich voornamelijk op klanten van prostituees. Via sekssites zoals Hookers en Kinky wordt toegelicht hoe zij mogelijke signalen van gedwongen prostitutie kunnen herkennen en worden ze gestimuleerd om misstanden te melden. Dit heeft geleid tot 30.000 views op de speciale campagnesite en 77.000 views op de fora van de sekssites. De aandacht voor het onderwerp is onder deze doelgroep enorm toegenomen en hoewel M. niet registreert wie er meldt, blijven de waardevolle tips binnenkomen.

Slachtoffers bevrijd

Hoewel mensenhandel een van de meest complexe problemen is om te bestrijden en de meeste onderzoeken nog lopen, komen de eerste resultaten uit de anonieme tips binnen. De tips hebben in 2012 en 2013 mede geleid tot 12 aangehouden mensenhandelaren en 4 opgeloste zaken. Zo werd een anonieme tip toegevoegd aan een belangrijk onderzoek naar een vermist minderjarig meisje dat slachtoffer was van loverboypraktijken. Door de hulp van het publiek werd ze teruggevonden en er werden in de zaak 7 verdachten aangehouden die zijn veroordeeld tot 14 tot 18 maanden. Een melding in september is toegevoegd aan een grootschalig onderzoek naar uitbuiting in de prostitutie in Limburg, waarover nu nog geen uitspraken kunnen worden gedaan. Een waardevolle melding in oktober werd meegenomen in een onderzoek naar een pand in Sappermeer, waar de politie een slachtoffer van mensenhandel aantrof dat in een hulpverleningstraject is terecht gekomen. In Den Haag startte de politie naar aanleiding van een M.-tip een onderzoek naar een 32-jarige man die Oost-Europese vrouwen zou dwingen tot prostitutie in de Geleenstraat. De man werd op 15 januari aangehouden.