donderdag, 11. juli 2013 - 20:28 Update: 03-07-2014 0:55

Meeste ongevallen scootmobiel door omvallen

Foto van bejaarde vrouw
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

De meeste ongelukken met scootmobielen gebeuren doordat de voertuigen met hun bestuurders omvallen. Dat blijkt uit een onderzoek van VeiligheidNL dat op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu is uitgevoerd.

Het omvallen kan onder meer gebeuren doordat het wegdek ongelijk is of doordat de bestuurder tegen een stoeprand botst. 

Bedieningsfouten 
Bedieningsfouten zorgen vaak voor ongelukken. 250 mensen die met een scootmobiel een ongeluk hebben gehad, deden mee. Zeven van de tien ondervraagden zeggen te zijn omgevallen met de scootmobiel. Een deel van deze mensen kwam daardoor klem te zitten. In 20 procent van de gevallen hadden deze onfortuinlijke bestuurders last van steile hellingen, schuine stoepranden en hobbels en kuilen. 

Gebruik 
Door een scootmobiel te gebruiken die voldoet aan de wensen van de gebruiker neemt de kans op gevaarlijke situaties of ongelukken af. Dat vinden de Unie KBO en haar partners binnen het initiatief Blijfveiligmobiel. 
Volgens VeiligheidNL zou het ook goed zijn om te bekijken of de gas- en remconstructie veiliger kan worden gemaakt. Daarnaast is ook training van gebruikers van belang. Verder moeten wegen zo worden ingericht dat bestuurders van een scootmobiel er veilig kunnen rijden.

Provincie: