maandag, 25. november 2013 - 8:45 Update: 03-07-2014 0:48

Minder mensen op de latten

Foto van wintersport | archief bon
Foto: fbf
Den Haag

Komende winter zal naar verwachting het aantal wintersportvakanties onder de 1 miljoen blijven. Dit aantal is iets lager dan vorig jaar.

Alleen bij ideale wintersportomstandigheden dichtbij huis, bijvoorbeeld in het Duitse Sauerland of de Belgische Ardennen, verwacht de ANWB dat liefhebbers alsnog gaan.

Veel wintersporters kiezen voor een korter verblijf dan anders en zullen pas op het laatste moment hun wintersportvakantie boeken. Voor Oostenrijk is voor Nederlanders dé wintersportbestemming en mag meer dan de helft (58%) van de wintersporters begroeten. Frankrijk staat op een tweede plek en zal 16% van de wintersporters ontvangen. Duitsland volgt met 12% van de wintersportvakanties. Zwitserland (4%) en Italië (4%) sluiten de top 5 van wintersportbestemmingen.

De populairste wintersportgebieden in Oostenrijk zijn Tirol en Salzburgerland. In Frankrijk worden ruim driekwart van de wintersportvakanties doorgebracht in de Alpen. In Duitsland is Sauerland het meest populaire wintersportgebied.

De top 5 wintersportbestemmingen: 1. Oostenrijk 2. Frankrijk 3. Duitsland 4. Zwitserland 5. Italië

Vier op de vijf wintersportvakanties met de auto
Ook dit wintersportseizoen is de auto het meest gebruikte vervoersmiddel voor de wintersportvakantie. Circa 82% van de wintersportliefhebbers gaat met de auto. Eén op de tien gaat met de touringcar op wintersportvakantie. Anderen kiezen voor het vliegtuig of de trein.

Appartement populairst
Het appartement is de meest gebruikte vorm om te overnachten. In Frankrijk verblijft het merendeel in een appartement (65%). En in Oostenrijk is dat zo’n 40%. In Duitsland worden dit jaar 27% wintersportvakanties in een appartement doorgebracht.

Februari opnieuw populairst door voorjaarsvakantie
Ruim 44 % wintersportvakanties worden in februari ondernomen. Januari is de tweede populairste vertrekmaand (22%). Zo’n 17% van de wintersportvakanties vindt plaats in december.

Vakantieperioden
De kerstvakantie begint voor alle regio’s op 21 december 2013 en duurt tot en met 5 januari 2014. De voorjaarsvakantie valt in 2014 voor de regio Midden en Zuid Nederland van 15 februari t/m 23 februari 2014 en voor de regio Noord Nederland van 22 februari t/m 2 maart 2014.

Provincie: