maandag, 13. mei 2013 - 11:19 Update: 03-07-2014 0:58

Minderjarigen door politie en hulporganisatie geholpen bij islamitisch huwelijk

Foto van trouwringen | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

De politie Amsterdam-Zuidoost en expertisecentrum tegen huiselijk geweld Fier Fryslân zouden hebben geholpen om een islamitisch huwelijk te sluiten tussen een minderjarig islamitisch meisje en een Pakistaans-Hindoestaanse jongen.

Door dit huwelijk werd een ruzie tussen het meisje en haar familie bijgelegd. Dit schrijft de Volkskrant maandag.

Het meisje was verliefd geworden op een Pakistaans-Hindoestaanse jongen uit haar buurt en verzette zich hevig tegen uithuwelijking met haar neef. De ruzie dreigde te escaleren en politie Amsterdam-Zuidoost heeft het meisje toen overgebracht naar Fier Fryslân, waar ze op een geheime locatie werd ondergebracht. Daarna is men gaan proberen om met de ouders een overeenstemming te bereiken. Uiteindelijk hebben de ouders de partnerkeuze van hun dochter geaccepteerd op voorwaarde dat zij islamitisch zou trouwen. Met deze overeenkomst was de eer van de familie gered en kon de Pakistaanse neef worden afgewezen. Als het meisje 18 wordt, zou ze ook voor de burgelijke stand kunnen trouwen. Echter, in Nederland is het sluiten van een religieus huwelijk zonder voorafgaand burgelijk huwelijk strafbaar.

Femmes for Freedom, een organisatie tegen huwelijksdwang, zegt dat de betrokken partijen de wet hebben overtreden. 'Daarbij hebben de politie en Fier Fryslân de rechteloosheid van het meisje bevorderd. Het risico van huwelijkse gevangenschap voor haar is groot,' zegt een woordvoerder in de krant. "Misschien heeft het meisje wel ingestemd met zo'n huwelijk, maar ze weet niet wat de negatieve consequenties kunnen zijn. Als een man niet akkoord gaat met een scheiding, kom je niet van hem af."

De politie ontkent te hebben bemiddeld en zegt in de krant: "We hebben als sterke arm ons werk gedaan, het meisje direct van school gehaald en haar naar de opvang in Friesland gebracht." Volgens de politie hebben 'de ketenpartners, Fier Fryslân en Jeugdzorg' de zaak daarna overgenomen. Ook bestuurslid Anne van Dijke van Fier Fryslân ontkent dat de organisatie minderjarigen heeft laten trouwen, religieus of burgerlijk. Volgens haar is sprake van een misverstand. 'Fier stemt a priori niet in met een huwelijk van een minderjarig meisje.'