dinsdag, 29. oktober 2013 - 9:07 Update: 03-07-2014 0:50

Minister Schultz op vrachtwageninspectie

Minister Schultz op vrachtwageninspectie
Foto: Archief FBF.nl
Minister Schultz op vrachtwageninspectie
Foto: Archief FBF.nl
Leiden

In en naast vrachtauto’s heeft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu diverse controles van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op het wegtransport ervaren. Op een parkeerterrein bij de A4 bij Leiden was zij aanwezig bij een inspectie op de naleving van de rij- en rusttijden en het uitlezen van de digitale tachograaf. In Moerdijk vergezelde zij inspecteurs bij een controle op overbelading en bij Rhoon op cabotage.

De minister reed van locatie naar locatie mee met twee vrachtwagenchauffeurs in hun vrachtauto’s. ,,Goede naleving van de regels is in het wegtransport belangrijk.

Zorgen om buitenlandse vrachtwagenschauffeurs

Overtredingen van de regels zorgen voor concurrentievervalsing, een grotere kans op ongelukken en hoger risico op het verliezen van arbeidsbescherming. ’’ De vrachtwagenchauffeurs vertelden de minister over de passie voor hun vak, maar spraken ook over hun zorg in de transportsector zoals de toename van het aantal buitenlandse vrachtwagenchauffeurs op de Nederlandse snelwegen, een niet-gelijk handhavingsbeleid binnen Europa met als voorbeeld het rigide Franse boetebeleid op de rij- en rusttijden. ,,Ik herken de zorgpunten van de chauffeurs. Ik kijk in brede zin naar de transportsector, naar gelijke handhaving in Europa, naar mogelijke overtredingen en fraudegevallen. Zo blijkt uit de controles van de ILT dat 1 op de 10 buitenlandse vrachtwagens de cabotage-regels overtreedt.’’

Cabotage is goederenvervoer over de weg in het binnenland door buitenlandse vervoerder. Dat is slechts beperkt toegestaan. Buitenlandse vrachtwagenchauffeurs mogen volgens de cabotage-regels drie ritten binnen een week uitvoeren. De minister heeft eerder aangekondigd dat de ILT een onderzoek uitvoert naar de omvang en de effecten van het overtreden van de cabotage-regels, zodat zij handhaving zo effectief mogelijk kan inzetten. Begin 2014 is het onderzoek gereed.