vrijdag, 11. oktober 2013 - 23:26 Update: 03-07-2014 0:50

Monsterscore voor Oranje tegen Hongarije: 8-1

Foto van Louis van Gaal | Archief EHF
Amsterdam

(Elfvoetbal) Het Nederlands elftal heeft vrijdagavond met 8-1 gewonnen van Hongarije. Oranje speelde een uitstekende wedstrijd.

Het Nederlands elftal begon fel aan de wedstrijd. Oranje zette de Hongaren gelijk onder druk. Een kopbal van Jeffrey Bruma werd gelijk al van de lijn gehaald. Daarna wist Jeremain Lens te scoren, maar volgens de scheidsrechter was het buitenspel. In de herhaling bleek dat het geen buitenspel was.

Oranje speelde frank en vrij en kreeg kans op kans. In de vijftiende minuut kwam de ploeg van bondscoach Louis van Gaal dan ook terecht op een 1-0 voorsprong door een doelpunt van Robin van Persie. De spits wist de bal uit een zeer fraaie voorzet van Daryl Janmaat binnen te koppen.

Tien minuten na de 1-0 wist Kevin Strootman de voorsprong te verdubbelen voor Nederland. De middenvelder van AS Roma schoot de bal na een prachtig uitgespeelde aanval goed binnen.

Hongarije werd op alle vlakken overklast door Nederland. Oranje liet niks heel van de bezoekers. In de 37e minuut schoot Jeremain Lens de bal goed laag in de hoek waardoor de thuisploeg op een 3-0 voorsprong kwam.

Gelijk na die goal kreeg Oranje weer twee reuze kansen. Kevin Strootman schoot de bal met een hard schoot op de lat en daarna deed een Janmaat het nog een keer over.

Voor de voetballiefhebber was het een zeer aantrekkelijke eerste helft in de Amsterdam ArenA. Zo was oud-PSV'er Balazs Dzsudzsak ook nog een keer gevaarlijk voor Hongarije. Hij schoot een vrije trap bijna in het doel, maar Michel Vorm wist de bal goed te keren.

Ondanks die kans, was het toch alleen maar Nederland dat de kansen had. Ook kwam er drie minuten voor rust nog een doelpunt voor Van Persie. De spits kopte uit een zeer fraaie aanval het vierde doelpunt binnen. De aanvaller van Manchester United had op dat moment het record van Patrick Kluivert geëvenaard als topscorer van het Nederlands elftal aller tijden. Van Persie omhelsde de assistent-trainer van Oranje ook naar zijn goal.

Na een flitsende eerste helft begon de tweede helft een beetje vreemd. Dzsudsák schoot een strafschop binnen nadat Bruma een onnodige handsbal maakte.

Nederland liet zich na de tegengoal echter niet van de wijs brengen door Hongarije. Door een doelpunt van Van Persie kwam Oranje in de 52e minuut op 5-1. Hierdoor verbeterde hij het record van Kluivert van veertig doelpunten of meer in het nationale elftal van Nederland.

De doelpuntenregen ging maar door in de tweede helft. In de 64e minuut kwam Oranje op 6-1 door een eigen doelpunt van Szilárd Devecseri. Hij kopte de bal steenhard in zijn eigen doel.

Oranje speelde een uitstekende wedstrijd en Van der Vaart schoot uit een vrije trap de 7-1 in het doel. Even later wist Robben ook nog een heerlijke vrije trap in het doel te schieten. Hierdoor won het Nederlands elftal met liefst 8-1 van Hongarije.