zaterdag, 8. juni 2013 - 20:07 Update: 03-07-2014 0:56

`Nederland moet burgers beschermen tegen Big Brother Amerika

Foto van computer beeldscherm toetsenbord | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het lijkt erop dat de Nederlandse regering de zeggenschap over de privacy van Nederlandse burgers volledig uit handen heeft gegeven. Dit zegt SP-kamerlid Ronald van Raak zaterdag.

‘Daarmee schiet onze regering ernstig tekort bij een van haar meest fundamentele taken', zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak zaterdag in reactie op het nieuws dat de Amerikaanse geheime dienst NSA al jarenlang gegevens verzameld van Nederlanders die Google, Facebook, Youtube, Apple, Microsoft, Yahoo, Paltalk, AOL of Skype gebruiken.

Ronald van Raak
Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zegt dat hij opheldering wil over dit nieuwe spionageschandaal, maar dat is volgens Van Raak niet genoeg: `De Nederlandse overheid weet al jaren dat de Amerikanen in ons land actief zijn en onze burgers bespioneren. Regeringen hebben nooit het lef gehad om zich uit te spreken’.

‘Amerikaanse spionnen worden in stilte uitgezet, om vooral geen discussie te veroorzaken. Nederland is niet bereid de Amerikanen aan te spreken over de verregaande gevolgen van de `Patriot Act', die de Amerikanen een vrije hand geeft om burgers van andere landen te bespioneren’. 

‘Ook na de onthulling van dit nieuwe spionageschandaal weigert minister Plasterk helder uit te spreken dat dit Amerikaanse optreden onaanvaardbaar is. De Verenigde Staten en de Europese landen moeten nauw samenwerken in onze gemeenschappelijke strijd tegen internationaal terrorisme. Dat doe je niet door misstanden door de Amerikanen te verzwijgen. Samenwerken betekent ook dat je de belangen van je burgers beschermt en de grenzen aangeeft van andermans bemoeienis', aldus van Raak.