donderdag, 21. november 2013 - 12:07 Update: 03-07-2014 0:48

Nederland steunt fonds slachtoffers misdaden tegen de menselijkheid

Foto van symbool Int. Strafhof | Int. Strafhof
Foto: Int. Strafhof
Den Haag

Het Trust Fund for Victims dat zich inzet voor slachtoffers van misdaden die door het Internationaal Strafhof worden behandeld kan volgens jaar rekenen op een bijdrage van 1 miljoen euro door Nederland.

Dit maakte minister Timmermans van Buitenlandse Zaken donderdag  in Den Haag bekend bij de jaarvergadering van landen die zijn aangesloten bij het Internationaal Strafhof.

Herstelbetalingen
Het Trust Fund for Victims is gericht op herstelbetalingen, materiële steun en fysieke en psychologische bijstand voor slachtoffers van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. De slachtoffers om wie het gaat komen onder meer uit Uganda en de Democratische Republiek Congo. Volgens Timmermans is het van groot belang naast berechting van de daders door het Internationaal Strafhof zorg te dragen voor de slachtoffers en waar mogelijk hun waardigheid te herstellen.


Uitbanning van straffeloosheid
Tijdens zijn toespraak benadrukte de minister nogmaals de noodzaak van het Internationaal Strafhof en het belang van wereldwijde uitbanning van straffeloosheid. Ook ging hij in op de toenemende kritiek op het Internationaal Strafhof van met name een aantal Afrikaanse landen. Nederland staat open voor een constructieve dialoog, aldus Timmermans, maar kan niet akkoord gaan met veranderingen die het belangrijke werk van het Internationaal Strafhof ondermijnen.

Timmermans benoemde specifiek de zorgwekkende situatie in Syrië. De daders van de gruwelijke misdaden die daar gepleegd worden mogen niet ongestraft blijven en moeten door het Internationaal Strafhof worden berecht. Nederland zal zich daarvoor blijven inzetten, aldus de minister.