zaterdag, 26. oktober 2013 - 15:01 Update: 03-07-2014 0:50

Nederlanders denken veel te naïef over spionage

foto van Nationale ombudsman | Nationale Ombudsman
Foto: Nationale Ombudsman

De nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer heeft zaterdag in radioprogramma Tros Kamerbreed gezegd dat de Nederlanders naïef zijn op het gebied van spionage, zo melden verschillend media.

Zoals eerder al bekend werd,  heeft de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA eind vorig jaar in een maand tijd 1,8 miljoen Nederlandse telefoontjes en sms'jes afgetapt. Brenninkmeijer is  verbaasd over de Nederlandse houding ten opzichte van dit verschjnsel. Brenninkmeijer in de media: "Ik vind het jammer dat we in Nederland vaak een houding hebben van 'ik heb niets te verbergen, als er maar boeven gevangen worden, dan kan het me niet schelen dat alles openbaar is'. Dat vind ik heel ver gaan, omdat het natuurlijk ook om andere dingen gaat dan boeven vangen." Brenninkmeijer noemde als voorbeeld bedrijfsgeheimen die door spionage ontdekt kunnen worden. Dat kan het bedrijfsleven schade berokkenen.

De ombudsman zegt verder in het interview: 'Telefoonverkeer is eigenlijk heilig. Briefgeheim staat in de grondwet. Voor telefoonverkeer geldt dat in principe ook, maar dat wordt nu op massale schaal geschonden. Het enige 'voordeel' van de huidige situatie is dat er zó veel wordt afgetapt 'dat je je niet kunt voorstellen dat iemand nu naar jou gaat luisteren''.

Brenninkmeijer had ook kritek op de opslag van persoongegevens en overheidsdatabases. 'Het gevaar dreigt dat daarin onjuiste informatie van iemand verzameld en gecombineerd wordt. Voor een burger is het niet alleen lastig om die gegevens in te zien, maar ook onmogelijk om te laten corrigeren als er iets niet klopt.'

Provincie: