zaterdag, 2. november 2013 - 9:17 Update: 03-07-2014 0:49

Nederlandse geheime diensten geholpen door Britse

Nederlandse geheime diensten geholpen door Britse
Den Haag

De MIVD en AIVD zijn door de Britse geheime dienst GCHQ geholpen om de Nederlandse wetten en regels te omzeilen. Hier bericht The Guardian over op basis van nieuwe documenten van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden.

In de documenten staat dat een medewerker van GCHQ stelt ''De AIVD heeft net een notitie klaar waarin staat hoe ze de uitdagingen die door het internet worden gesteld het hoofd willen bieden - GCHQ heeft input en advies geleverd voor dit verslag. Daarnaast 'De Nederlanders hebben enkele wetgevingshordes die moeten genomen voordat hun juridische omgeving hen in staat stelt om op de zelfde manier te werk te gaan als de GCHQ doet. Wij geven juridisch advies aan Nederlandse advocaten hoe wij deze problemen hebben getackeld.'

De GCHQ noemt de AIVD en MIVD relatief klein, maar technisch competent en zeer gemotiveerd. De Britse geheime dienst heeft ook landen als Duitsland, Zweden, Frankrijk en Spanje geholpen om de wet te omzeilen voor het tappen van internet- en telefoonverkeer. 

Provincie:
Tag(s):