maandag, 17. juni 2013 - 21:27 Update: 03-07-2014 0:56

Nederlandse gemeenten verspillen miljoenen aan vastgoed

foto van vastgoed | fbf
Foto: fbf
Hilversum

Zo'n 400 Nederlandse gemeenten verspillen miljoenen aan vastgoed. Dat blijkt uit een rapport van de TU dat in handen is van Nieuwsuur. Het gaat jaarlijks om 300 tot 400 miljoen.

Volgens het rapport gaan gemeenten niet efficiënt om met de exploitatiekosten zoals gas, water, licht en onderhoud. Uit het rapport blijkt dat commerciële vastgoedbeleggers 20 procent goedkoper uit zijn dan Nederlandse gemeenten. Gemeenten kunnen op de exploitatiekosten zo'n 180 miljoen euro bezuinigen.


Ook weten gemeenten vaak niet wat ze aan vastgoed bezitten. Zo dacht de gemeente Amsterdam 1000 panden te bezitten. Onderzoek toonde aan dat het bezit veel omvangrijker was met in totaal 2300 panden. Daarnaast verhuren gemeenten hun commerciële vastgoed (woningen, kantoren, winkels en bedrijfsruimte, 15 procent van de totale vastgoed portefeuille) niet tegen marktprijzen.
 

Professor De Jonge van de TU Delft: "Onderzoek heeft aangetoond dat corporaties met vergelijkbare portefeuilles circa 30 procent hogere inkomsten halen. Aan de commerciële beleggingskant wordt zelfs tot 90 procent hogere inkomsten bereikt."
Volgens De Jonge toont dit aan dat gemeenten onnodig geld laten liggen en met het commerciëler verhuren van gebouwen zeker 100 miljoen aan extra inkomsten kunnen behalen.
 

Categorie:
Tag(s):