dinsdag, 10. december 2013 - 10:08 Update: 03-07-2014 0:47

Nederlandse industrie schroeft productie op

Nederlandse industrie schroeft productie op
Foto: Archief FBF.nl
Nederlandse industrie schroeft productie op
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

De Nederlandse industrie lijkt langzaam uit het dal te komen. Zo blijkt uit cijfers van het CBS.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in oktober 2,1 procent hoger dan in oktober 2012. In september produceerde de industrie 0,5 procent meer dan een jaar eerder. Dat was de eerste keer dit jaar dat de productie hoger uitkwam dan in dezelfde maand van 2012. In oktober nam de productie vrijwel over de hele linie toe.

Zowel de elektrotechnische en machine-industrie als de transportmiddelenindustrie produceerde 5,6 procent meer dan een jaar eerder. Ook de productie van de voedings- en genotmiddelenindustrie (4,6 procent) en de basismetaal- en metaalproductenindustrie (3,6 procent) was hoger. Na drie maanden met een krimp was de productie van de aardolie-, chemische en rubber- en kunststofverwerking vrijwel gelijk aan die van een jaar eerder (+0,1 procent).

Gemiddelde dagproductie industrie Gemiddelde dagproductie industrie Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. De productie steeg in oktober met 0,4 procent ten opzichte van september 2013. De stijging is minder groot dan een maand eerder. In september groeide de productie met 1,7 procent ten opzichte van augustus.

Categorie: