zondag, 22. september 2013 - 17:18 Update: 03-07-2014 0:51

Nederlandse vrouw (33) en echtgenoot gedood winkelcentrum Kenia

Foto van man met geweer | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Foto van man met geweer | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Nairobi/Kenia

Bij de bloedige aanslag op een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi is zaterdag een 33-jarige Nederlandse vrouw en haar Australische partner omgekomen. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

'Het gaat om Elif Yavuz, alumna van de Radboud Universiteit Nijmegen, bevestigt de Radbout Universiteit maandag. De vrouw bleek hoogzwanger te zijn.

Zij werkte in Kenia aan een malariaproject voor de Bill and Melinda Gates Foundation. Elif Yavuz behaalde in 2002 haar doctoraal examen politicologie en was volgens professor Wissenburg een van de beste studenten die hij ooit gehad heeft. ‘Elif was een sociaal bevlogen mens die probeerde de wereld te verbeteren, ze had briljante ideeën, was praktisch ingesteld, actief en had veel gevoel voor humor.‘

 

Rector magnificus Bas Kortmann: ‘Dit is verschrikkelijk nieuws dat bij velen als een mokerslag moet zijn aangekomen. Het is bijna niet te bevatten dat Elif Yavuz en haar partner door zoveel grof geweld plotseling uit het leven zijn weggerukt. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden’.

Zeven andere Nederlanders die ook van de aanslag getuige waren wisten op te ontkomen. De dodelijke schietpartij in een luxe winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi is zaterdagavond geclaimed door Al-Shabaab.

Bij de aanslag kwamen volgens de laatste cijfers van het Keniaanse Rode Kruis 69 mensen om en vielen er tientallen gewonden. 

Nederlanders
Er waren nog eens zeven Nederlanders in het winkelcentrum aanwezig tijdens de aanslag. Zij wisten ongedeerd te ontkomen. 

De Nederlandse ambassade heeft de Nederlanders in Kenia geadviseerd om niet naar grote winkelcentra te gaan vanwege de mogelijke dreiging van nog een tweede aanval.

Zwaar bewapend

Zwaar gewapende mannen vielen zaterdag rond 12.00 uur het exclusieve winkelcentrum Westgate binnen en begonnen in het wilde weg op de aanwezigen te schieten. Ook zou er met granaten zijn gegooid. Daarbij zijn volgens de laatste stand van zaken zeker 30 doden gevallen en meer dan 50 gewonden. De politie en het leger van Kenia werden ingeschakeld en hebben het winkelcentrum, waarin zich nog bewapende aanvallers bevonden, omsingeld. Er werd direct geprobeerd om het winkelend publiek dat nog binnen was te bevrijden.

Vele doden en gewonden

In totaal zouden er inmiddels 69 lichamen van omgekomen mensen uit het winkelcentrum zijn geborgen. Volgens het Rode Kruis zijn de meeste nabijgelegen ziekenhuizen nu vol en worden gewonden naar de nabijgelegen ziekenhuizen Nairobi Hospital en Kenyatta National Hospital gebracht. De Kenya RedCross vroeg het publiek om bloed te doneren om de tientallen gewonde slachtoffers te kunnen redden.