donderdag, 11. april 2013 - 10:33 Update: 03-07-2014 0:59

Nieuw cao akkoord bij NS, tot 2017 geen gedwongen ontslagen

foto van nieuwe cao bij NS | fbf
Foto: Bon
Utrecht

Na enkele weken onderhandelen is vandaag een akkoord bereikt tussen NS en de bonden over de nieuwe NS CAO voor de periode februari 2013- mei 2015.

Onder de nieuwe cao, met als motto ‘Samen werken aan vooruitgang, juist nu!’, vallen ca. 16.000 NS-medewerkers: machinisten, conducteurs, servicepersoneel, monteurs en kantoorpersoneel.

De afspraken
In de nieuwe cao is sprake van een gematigde loonstijging van gemiddeld 1,33% op jaarbasis (3% over de totale looptijd van de cao van 27 maanden). NS blijft werkgelegenheid bieden en zal zich maximaal inspannen om gedwongen ontslagen de komende jaren te voorkomen. Medewerkers blijven zich daarbij ook continu ontwikkelen in hun functie. Onderdeel van de cao-afspraken is verder dat de inhuur van externe medewerkers in 2013 wordt teruggebracht met 25%.
 

Een groot winstpunt in de nieuwe cao is volgens HR-directeur bij NS Van de Kraats de reeks afspraken om mensen langer en vitaal inzetbaar te houden via interne mobiliteit, opleidingen en gericht sociaal beleid. ''Zo kunnen machinisten door nieuwe initiatieven straks kennismaken met het werk van monteurs of omgekeerd. Hetzelfde gebeurt voor conducteurs, service- en Retail-functies. Door dit soort maatregelen blijft NS aantrekkelijk als werkgever en krijgen medewerkers nog meer kans om mobiel te zijn binnen NS of de bredere spoorsector. Werknemers kunnen daarnaast in toenemende mate afspraken maken met hun leidinggevende over de inrichting van hun werk en de vereiste output. Deze nieuwe cao bevat hiermee tal van interessante innovaties in het licht van de hogere AOW-leeftijd, mobiliteit, versterking van het vakmanschap en het nieuwe werken”, aldus Van de Kraats.

Provincie:
Tag(s):
ns, cao