dinsdag, 14. mei 2013 - 10:28 Update: 03-07-2014 0:58

NLE:groene stroom is helemaal niet zo groen

foto van Groene stroom is fabeltje
Utrecht

De Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) zegt vandaag in advertenties dat consumenten in de maling worden genomen met groene stroom.

De NLE trekt het boetekleed aan, maar wijst ook met de beschuldigende vinger naar de andere grote energiemaatschappijen.

''In Nederland wordt niet eens genoeg groene stroom opgewekt om te leveren aan iedereen die daar om heeft gevraagd. Bovendien wordt het grootste deel van de in Nederland geproduceerde groene stroom opgewekt uit zogeheten biomassa. Weet u wat dat meestal is? Houtsnippers. Die worden gewoon meegestookt in de zo vervuilende kolencentrales'', stelt de NLE.

Volgens de energiemaatschappij maken energieleveranciers hun grijze stroom groen door certificaten te kopen. De zogenaamde Garanties van Oorsprong (GvO’s). Dat is wettelijk zo geregeld. Zulke certificaten kun je volgens NLE bijvoorbeeld in Noorwegen kopen bij waterkrachtcentrales. De NLE hoopt door met deze misstap naar buiten te komen ook andere energiebedrijven transparanter te krijgen in het belang voor de consument.

Provincie:
Tag(s):