maandag, 17. juni 2013 - 14:29 Update: 03-07-2014 0:56

Nog drie leerlingen (18) Ibn Ghaldoun opgepakt

Foto van eindexamen HAVO VWO | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Op last van de officier van justitie hebben rechercheurs van de politie Eenheid Rotterdam maandagochtend vroeg drie jongemannen aangehouden die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de diefstal van examens op een Rotterdamse school. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandagmiddag

'Het gaat om drie mannen van 18, afkomstig uit Rotterdam, Delft en Den Haag. Ze zijn alle drie leerling van de school waar de examens ontvreemd zijn', aldus het OM.

De politie Rotterdam is sinds eind mei bezig met een groot onderzoek nadat via internet het VWO-examen Frans uitlekte de dag voor het zou worden afgenomen. Vrijwel meteen was duidelijk dat het examen was verdwenen van een school in Rotterdam. Zowel de school als het College van Examens deed aangifte.

Een dag na de ontdekking van het examen Frans werd een 22-jarige Rotterdammer aangehouden. Hij werd weer heengezonden maar is nog wel verdachte. In het weekeinde van 8 en 9 juni werden een 18-jarige Rotterdamse en een 19-jarige Maassluizer aangehouden. Maandag 10 juni werd nog een 18-jarige Rotterdammer aangehouden. De laatste drie zijn allemaal leerling van de school waar het examen werd ontvreemd.

Bij zoekingen in hun woningen werden een groot aantal examens voor VWO, Havo en twee voor het VMBO gevonden. De afgelopen week werden nog eens drie VWO-examens gevonden waarmee de teller nu staat op 27 gestolen examens. De drie van 18 en 19 zijn vorige week door de rechter-commissaris voor 14 dagen in bewaring gesteld.

Het onderzoek wordt voortgezet. Onder andere moet nog een groot aantal gegevensdragers uitgelezen worden. Het onderzoek richt zich behalve op de personen die de examens daadwerkelijk gestolen hebben, ook op degenen die een gestolen examen hebben gebruikt bij het maken van een eindexamen.

Het staat al vast dat er zowel leerlingen binnen als buiten Rotterdam examens in handen hebben gekregen. Op welke schaal is nog onderwerp van onderzoek.

 
 
Provincie: