dinsdag, 17. september 2013 - 20:52 Update: 03-07-2014 0:52

Noordelijke provincies ondersteunen coöperatief energiebedrijf

Noordelijke provincies ondersteunen coöperatief energiebedrijf
Groningen

De drie noordelijke provincies ondersteunen de oprichting van een noordelijk coöperatief duurzaam energiebedrijf met een financiering van in totaal € 400.000,-.

In de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen schieten de initiatieven voor lokale duurzame energiecoöperaties als paddenstoelen uit de grond. In veel dorpen en steden wordt er met enthousiaste gewerkt aan plannen voor duurzame energie-inkoop. In alle drie de provincies worden deze initiatieven gebundeld in coöperatieve koepels. In Drenthe is dat de Drentse KEI, in Fryslân de Enerzjy Kooperaarsje Fryslân en in Groningen de Groninger Koepel. Deze koepels willen nu samen een eigen energieleveringsbedrijf oprichten: de NLD (Noordelijk Lokaal Duurzaam). Op deze manier verwachten de koepels de lokale initiatieven goed te kunnen ondersteunen.

Initiatieven stimuleren
De provincies willen graag lokale duurzame initiatieven stimuleren en zijn blij met dit plan. Om de eerste aanloopkosten te dekken financieren ze daarom dit plan met een totaal bedrag van € 400.000,-. De provincies Fryslân en Drenthe doen dit door het geven van een lening van elk € 150.000,-. De provincie Groningen geeft een subsidie van € 100.000,-.

Provincie:
Tag(s):