vrijdag, 12. april 2013 - 17:57 Update: 03-07-2014 0:59

Noorderlicht vanavond mogelijk in Nederland te zien

Noorderlicht vanavond mogelijk in Nederland te zien
Amsterdam

Zaterdagavond is er in Nederland mogelijk het Noorderlicht te zien. Het Noorderlicht, ook wel poollicht genoemd, wordt veroorzaakt door een plasma-explosie op de zon.

 

Deze plasmawolk, waarvan de sterkte van de explosie wordt geschat op klasse M6,51, beweegt zich op dit moment richting aarde. Naar verwachting zal deze de aarde zaterdag ergens tussen 09.00 en 22.00 uur bereiken en mogelijk het poollicht doen laten verschijnen. 
 
Het poollicht hangt samen met uitbarstingen (plasmawolken) op de zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal in geslingerd worden. Het aardmagnetisch veld zorgt ervoor dat de deeltjesstroom in de omgeving van de aarde wordt afgebogen en in de buurt van de Noord- en Zuidpool met verhoogde snelheid de atmosfeer binnendringt. 
 
De van de zon afkomstige deeltjes bevatten veel energie, die in de bovenste kilometers van de atmosfeer door botsingen wordt overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. Die energie komt uiteindelijk weer vrij en wordt op 80 tot 1000 kilometer hoogte uitgestraald in de vorm van het kleurrijke, vaak groene,  poollicht. 
 
Om het fenomeen goed te kunnen zien moet het dus donker en helder weer zijn.
 
Foto’s mailen
Bezoekers van www.blikopnieuws.nl die foto’s kunnen maken van het poollicht willen we vragen om deze naar ons te mailen.
Dit kan naar uwblik@blikopnieuws.nl
 
Categorie: