zaterdag, 19. oktober 2013 - 13:28 Update: 03-07-2014 0:50

Nu wil Nederland weer forse militaire missie naar Mali sturen

Nederlandse militairen op missie | Defensie
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Stopte Nederland dit jaar nog met de Kunduz-missie (totale afronding per 1 november), nu overweegt het kabinet weer om een grote militaire bijdrage te leveren aan de VN-vredesmissie in Mali.

Het zou gaan om 300 à 400 personen die deel gaan nemen aan een potentieel gevaarlijke VN-vredesmissie. Dit meldt de Volkskrant zaterdag. Het kabinet stuurt aan op een Nederlandse inbreng in het hoogste geweldspectrum met commando's achter de vijandelijke linies, inlichtingenofficieren en Apache-gevechtshelikopters. Er is door het kabinet lang getwijfeld of Nederland deel moest nemen aan deze missie. Volgens de Volkskrant zijn daardoor de 'makkelijke klussen' zoals het trainen van Malinezen in een ommuurd kamp al vergeven aan andere landen. Door toch deel te nemen aan de missie wil het kabinet zijn geschonden internationale reputatie herstellen. eerder wren er twee pogingen mislukt om mee te doen aan andere Mali-missies eerder dit jaar onder de EU-vlag. Dit zou veel imagoschade hebben aangericht in Brussel en Parijs. De VN-missie waar nu aan gedacht wordt, wordt zo goed als zeker militair riskanter dan oorspronkelijk de bedoeling was. 

De Veiligheidsraad heeft bepaald dat 12.600 blauwhelmen naar het land gestuurd moeten worden, maar er zijn er nog maar 5.200 gearriveerd. Afgelopen woensdag deed oud-minister Bert Koender (PvdA) die de VN-missie in Mali leidt weer een oproep aan VN-leden om militairen te sturen.

 

 

Provincie:
Tag(s):