donderdag, 11. juli 2013 - 10:41 Update: 03-07-2014 0:55

NVM:Bodemprijs woningmarkt komt meer in zicht

Foto van huis te koop makelaar | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Nieuwegein

De bodemprijs van de woningmarkt komt steeds meer in zicht. Dat maken volgens NVM-voorzitter Ger Hukker de donderdag gepresenteerde voorlopige NVM-cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar duidelijk.

Hukker voorziet ook betere tijden omdat koopwoningen steeds beter betaalbaar worden en omdat het aantal te koop staande woningen zich stabiliseert.

De verkoopprijs van de gemiddelde woning bedraagt nu 205.000 euro. Een vrijstaande woning kostte in het afgelopen kwartaal gemiddeld 341.000 euro, een appartement ging voor 158.000 euro van de hand.

De prijsdaling ten opzichte van het vorige kwartaal was slechts 0,3%. Gemeten over de afgelopen zes maanden, bedroeg de prijsdaling 1,8 procent. Dit is minder dan vorig jaar, toen er in het eerste half jaar 3,1% van de prijs afging.

Woningprijs 17,7% gedaald
NVM-voorzitter Hukker: “Inmiddels is dit het derde kwartaal op rij waarin de prijsdaling op jaarbasis minder is dan het kwartaal ervoor. De bodemprijs van de woningmarkt lijkt steeds meer in zicht te komen. Dat is een goed vooruitzicht voor huizenbezitters, die hun bezit de afgelopen periode toch fors in waarde hebben zien dalen. Sinds het begin van de crisis zijn de prijzen met 17,7% gedaald, zonder rekening te houden met inflatie.”


Makelaars verhuren steeds meer
Makelaars van de NVM verhuren steeds meer woningen. Uit voorlopige resultaten blijkt dat in het eerste halfjaar van 2013 ruim 17% meer woningen verhuurd zijn in vergelijking met een jaar eerder. Totaal zijn 9.400 woningen verhuurd. 

De gemiddelde verhuurprijs is wel gedaald tot gemiddeld 956 euro. De toename van het aanbod is voor een belangrijk deel de oorzaak hiervan. Het afgelopen halfjaar is het aanbod met zo'n 14% toegenomen tot rond 9.800 woningen.

 
Provincie: