donderdag, 11. juli 2013 - 18:21 Update: 03-07-2014 0:55

OM eist 10 jaar en TBS wegens doodslag op vriendin

foto van politiewapen | fbf
Foto: fbf
Den Haag

Op 11 juli 2013 heeft de officier van justitie voor de rechtbank Den Haag 10 jaar en TBS geëist tegen een 22-jarige Schiedammer.

      

De man wordt ervan verdacht in de nacht van 19 op 20 februari 2012 zijn vriendin te hebben gewurgd in zijn woning en vervolgens het lichaam te hebben `gedumpt' in het Rijn-Schiekanaal. Hij zou bij dat laatste geholpen zijn door een vriend - een 22-jarige Rotterdammer - die tegen zich 24 dagen cel en 100 uur werkstraf hoorde eisen.

Op 22 maart 2012 stuitte een cameraploeg van Omroep West bij toeval op een lichaam dat in het Rijn-Schiekanaal dreef ter hoogte van het A4-viaduct bij Rijswijk. Het bleek te gaan om een 20-jarige vrouw die op 20 februari 2012 door haar vriend als vermist was opgegeven. Uit onderzoek volgde dat zij door verwurging om het leven was gekomen.

Tegenstrijdige verklaringen

In de zoektocht naar de dader kwamen politie en OM uiteindelijk uit bij de vriend van het slachtoffer. Deze legde verschillende, onderling tegenstrijdige verklaringen af. Nadat hij eerst had verklaard dat het slachtoffer op 20 februari nog bij hem was en daarna verdween, kwam hij later met het verhaal dat hij haar dood in zijn woning had aantroffen, nadat zij zelfmoord zou hebben gepleegd. Deze zelfmoord situeerde hij dan weer in bed, dan weer in de douche.

Opmerkelijk is dat hij deze zelfmoord niet heeft genoemd, toen hij haar als vermist opgaf. Daarbij komt dat telefoongegevens de mobiele telefoons van verdachte en slachtoffer tot in de middag van 20 februari nabij de woning van verdachte plaatsen.

Verklaring vriend

Een heel belangrijk bewijsmiddel wordt ook gevormd door de verklaringen van zijn vriend, de 22-jarige Rotterdammer. Die stelt dat hij op 21 februari 2013 bezoek kreeg van de hoofdverdachte. Deze vertelde dat hij ruzie had gehad met zijn vriendin, haar vast had gepakt en door elkaar had geschud waarop zij in elkaar was gezakt. De vrienden gingen daarop naar de woning van de hoofdverdachte waar zij de vriendin levenloos aantroffen in de woonkamer. Vervolgens beschreef de 22-jarige Rotterdammer gedetailleerd hoe het lichaam werd vervoerd en in het water belandde.

Deze verklaring vindt steun in harde gegevens, zoals de automatische kentekenregistratie boven de snelweg, de details van de rijroute, de situatie ter plaatse op de dumpplek en het werktijdenrooster van 22-jarige Rotterdammer. 

Volgens het Pieter Baan Centrum - waar de hoofdverdachte ter observatie is opgenomen - lijdt deze aan een complexe persoonlijkheidsstoornis met antisociale en narcistische trekken. Ook is de hoofdverdachte in het verleden al eerder in aanraking gekomen met de politie wegens geweld in de relationele sfeer.

De officier vindt dat er wettig en overtuigend bewijs is dat de hoofdverdachte zijn vriendin in een opwelling van woede, jaloezie of gekrenkte trots heeft gewurgd. Ook vindt hij het van groot belang dat de hoofdverdachte wordt behandeld voor zijn stoornis. Bij elkaar leidt dit tot de eis van 10 jaar en TBS.
 

 

 

Provincie:
Tag(s):