woensdag, 3. april 2013 - 20:58 Update: 03-07-2014 1:00

OM eist celstraffen voor schieten met granaatwerper

OM eist celstraffen voor schieten met granaatwerper
Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft vandaag gevangenisstraffen van respectievelijk. 15 jaar en 5 jaar geëist tegen twee mannen uit Amsterdam. De officier van justitie eiste 15 jaar gevangenisstraf tegen een 25-jarige Amsterdammer. Volgens het OM kan bewezen worden dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan poging moord, het teweegbrengen van een ontploffing, wapenbezit en heling.

De andere verdachte van 24-jaar hoorde 5 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan het teweeg brengen van een ontploffing, wapenbezit, openlijke geweldpleging en heling.

Op 21 september 2011 werd rond half drie in de nacht een antitankgranaat afgeschoten op de Amsterdamse rechtbank. Tijdens het onderzoek dat daarop werd gestart, kwam de 25-jarige verdachte naar voren omdat zijn vingerafdruk werd aangetroffen bij de plaats delict.  In december werd een lanceerbuis opgedoken in een kanaal dichtbij de rechtbank. De 24-jarige verdachte kwam ook in beeld als betrokkene bij de aanslag.

Volgens het OM waren beide verdachten begin december ook betrokken bij een schietincident in De Pijp. Een 17-jarige jongen werd toen door beide verdachten mishandeld en, toen hij op de grond lag, neergeschoten door de 25-jarige verdachte. Het slachtoffer werd daarbij in de buikstreek geraakt maar heeft dat wonderwel overleefd. De andere verdachte kon volgens het OM niet medeverantwoordelijk worden gehouden voor deze poging moord.

 

 

Provincie: