donderdag, 27. juni 2013 - 20:09 Update: 03-07-2014 0:55

OM eist in hoger beroep tot 28 maanden cel voor ontvoering, afpersing, en mishandeling

OM eist in hoger beroep tot 28 maanden cel voor ontvoering, afpersing, en mishandeling
Foto: Archief EHF
OM eist in hoger beroep tot 28 maanden cel voor ontvoering, afpersing, en mishandeling
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De advocaat-generaal (OM) in Amsterdam heeft donderdag in hoger beroep tot 28 maanden celstraf waarvan 14 maanden voorwaardelijk geëist tegen drie verdachten van ontvoering, afpersing, mishandeling, bedreiging en het voorhanden hebben van een vuurwapen.

       De strafbare feiten werden gepleegd in Almere en Amsterdam op 12 en 13 januari 2009. Een van de verdachten is een bekende rapper. Hij hoorde 22 maanden waarvan 10 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen. Tegen een derde verdachte, die door het OM wordt gezien als meeloper, werd 18 maanden waarvan 10 maanden voorwaardelijk geëist. 

Verdachten hebben in de visie van het OM op 12 januari 2009 een man ontvoerd in Almere en hebben hem met een auto naar een loods in Amsterdam-Noord gebracht. Vervolgens zijn ze met het slachtoffer teruggereden naar Almere om zijn portemonnee en bankpas op te halen. Hij moest deze spullen en zijn pincode onder bedreiging afgeven en verdachten hebben daarna geprobeerd geld van zijn rekening te halen. Motief voor de ontvoering zou een niet-betaalde huurschuld zijn. 

Het OM vindt dat deels onvoorwaardelijke celstraffen recht doen aan de ernst van de feiten en de omstandigheden waaronder gepleegd. "Verdachten hebben zich schuldig gemaakt aan zeer ernstige feiten die fataal hadden kunnen aflopen, maar slechts door ingrijpen van de politie niet verder zijn geëscaleerd. De feiten zijn zo ernstig omdat in een situatie als deze het slachtoffer volledig weerloos is en vaak veel geweld wordt toegepast. De gevolgen voor het slachtoffer zijn zeer groot. Hij heeft veel angst en spanning ondervonden, ook na afloop", aldus de advocaat-generaal op de zitting. 

De rechtbank veroordeelde verdachten voor ontvoering, afpersing en het voorhanden hebben van een vuurwapen tot 18, 16 en 12 maanden cel waarvan een deel voorwaardelijk, na hogere eisen van de officier van justitie. De rechtbank sprak vrij van mishandeling en bedreiging. Het OM en de verdachten stelden hoger beroep in. Het hoger beroep van het OM richt zich tegen de vrijspraken en tegen de hoogte van de opgelegde straffen. 
 

        

Provincie:
Tag(s):