donderdag, 4. april 2013 - 15:32 Update: 03-07-2014 1:00

OM Rotterdam vraagt niet om uitlevering verdachten roof Kunsthal

OM Rotterdam vraagt niet om uitlevering verdachten roof Kunsthal
OM Rotterdam vraagt niet om uitlevering verdachten roof Kunsthal
Rotterdam

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam is niet van plan om om uitlevering te vragen van de verdachten die in Roemenië in voorlopige hechtenis zitten, onder andere op verdenking van de roof van kunstwerken uit de Kunsthal in Rotterdam. Dat heeft hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke van Rotterdam woensdag met zijn ambtgenoot in Boekarest besproken.

De Rotterdamse hoofdofficier bezocht de Roemeense hoofdofficier woensdag samen met Frank Paauw, de chef van de politie-eenheid Rotterdam. Westerbeke en Paauw waren in Roemenië met burgemeester Aboutaleb en wethouder Karakus van Rotterdam.

Het OM en de politie in Rotterdam werken in het onderzoek naar de diefstal van de kunstwerken uit Rotterdam goed samen met onderzoeksdiensten in verscheidene landen, waaronder Roemenië. De Rotterdamse hoofdofficier is woensdag door zijn Roemeense collega op de hoogte gebracht van de stand van zaken in het onderzoek in Roemenië. ,,Het is een zeer uitgebreid onderzoek. We hebben er vertrouwen in en we werken goed samen. Uiteraard stelt iedereen alles in het werk om de schilderijen terug te vinden.”

De verdachten worden in Roemenië berecht omdat ze aangehouden zijn in een Roemeens onderzoek en omdat het Roemenen zijn. De kunstwerken werden in oktober 2012 gestolen uit de Kunsthal. Er werd onmiddellijk een groot opsporingsteam ingesteld. De afgelopen maanden werden in Roemenië, Duitsland en Nederland verdachten aangehouden. De 19-jarige vrouw die in Nederland werd aangehouden, wordt in Rotterdam berecht. Zij wordt verdacht van heling van de kunstwerken.

 

Provincie: