vrijdag, 24. mei 2013 - 17:16 Update: 03-07-2014 0:57

OM vindt omkoping door Joep van den Nieuwenhuijzen bewezen

Foto van Joep van den Nieuwenhuizen | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag een gevangenisstraf van 5,5 jaar geëist tegen zakenman Joep van den Nieuwenhuijzen. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

Voor de rechtbank Rotterdam stelden de officieren van justitie dat de 57-jarige zakenman zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping, faillissementsfraude en valsheid in geschrift. Daarnaast heeft Van den Nieuwenhuijzen volgens het OM meineed gepleegd en was hij in het bezit van een vervalst diplomatiek paspoort. 

Van den Nieuwenhuijzen heeft tussen 2002 en 2004 in het geheim garanties gekregen van de directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, waarmee hij voor tientallen miljoenen euro's leningen kon afsluiten voor zijn defensieconcern RDM. Directeur Willem Scholten van het Havenbedrijf Rotterdam zou de garanties hebben verstrekt als compensatie omdat Van den Nieuwenhuijzen een lucratieve order voor de levering van duikboten aan Taiwan zou zijn misgelopen. 

Volgens de officieren van justitie verstrekte Scholten de garanties in werkelijkheid echter omdat hij was omgekocht door Van den Nieuwenhuijzen. Dat deed de zakenman door ruim 1,2 miljoen euro over te maken op een Zwitserse bankrekening van Scholten en door de havendirecteur gratis, of hooguit tegen een zeer geringe vergoeding, gebruik te laten maken van een appartement in Antwerpen, aldus het OM.

Garantiespel
Van den Nieuwenhuijzen had de geheime garanties van het Havenbedrijf Rotterdam volgens het OM nodig om zijn financieel wankele RDM-concern met leningen overeind te kunnen houden. ‘Het imperium is niets anders gebleken dan een kaartenhuis dat alleen in stand kon blijven doordat gaten met gaten werden gevuld,' aldus de officieren van justitie.

‘De kille werkelijkheid is dat het garantiespel eens uit moest komen. Want Van den Nieuwenhuijzen was niet in staat de leningen echt terug te betalen.' De officieren nemen het Van den Nieuwenhuijzen zeer kwalijk dat hij via de garanties van Scholten ‘de gemeenschap met enorme financiele lasten liet opzadelen.'

Banenverlies
Terwijl het RDM-concern in grote financiele problemen verkeerde, haalde Van den Nieuwenhuijzen in 2003 en 2004 enorme sommen geld uit zijn vennootschappen. In de ogen van het OM is duidelijk geworden dat de zakenman in die twee jaar voor privedoeleneinden een bedrag van 15,2 miljoen euro uit  de bedrijven trok. Hij gebruikte het geld onder meer om een lening voor zijn privejacht af te lossen.

Uiteindelijk gingen de bedrijven failliet. ‘Bedrijven waar veel gezinnen hun brood verdienden, zijn leeg gehaald en berooid achter gelaten. Van de ene op de andere dag stonden alle werknemers op straat.' Ruim 275 werknemers verloren hun baan.

Het OM beschuldigt Van den Nieuwenhuijzen er ook van dat hij valsheid in geschrift heeft gepleegd om na de faillissementen van zijn bedrijven geld uit handen van de curator te houden. Hij deed dat door een transactie achteraf om te katten, waarmee de curator een rad voor ogen werd gedraaid.

De officieren van justitie hebben vandaag ook celstraffen van 8 en 4 maanden geeist tegen een 55-jarige bestuurder en een 43-controller bij het RDM-concern. De controller heeft volgens het OM actief meegedacht over methoden om de faillissementsfraudes te verhullen. De gewezen bestuurder zou belangrijke vervalste documenten hebben getekend.

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Joep van den Nieuwenhuijzen en zijn medeverdachten begon op donderdag 4 april 2013. De zaak gaat donderdag 6 juni verder met pleidooien van de advocaten.