dinsdag, 4. juni 2013 - 21:14 Update: 03-07-2014 0:57

OM:muziekband dekmantel voor drugssmokkel

Foto van privejet | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Schiphol

Het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Holland heeft maandag en dinsdag tot 40 maanden cel geëist tegen elf leden van een muziekband.

'Zij werden op 9 december jongstleden aangehouden op Schiphol op verdenking van drugssmokkel', meldt het OM dinsdag.

Tien van hen bleken bolletjes cocaïne te hebben geslikt en/of geduwd. Een van hen had bovendien drugs in zijn schoenen. De hoofdverdachte, de bandleider, had zelf geen cocaïne bij zich maar wordt verdacht van het organiseren van de smokkel. Samen worden zij verdacht van het smokkelen van bijna 9,5 kilo cocaïne, goed voor een straatwaarde van ongeveer 1,9 miljoen euro.

De bandleden, 8 mannen en 3 vrouwen tussen de 22 en 49 jaar, kwamen vanuit Suriname. Ze  liepen tegen de lamp bij de zogeheten 100 procent-controle op de luchthaven.

Uit onderzoek bleek dat de 39-jarige bandleider de drugssmokkel zou hebben georganiseerd. Een verdachte was pas twee weken lid van de band, drie verdachten waren helemaal geen lid. Twee verdachten zouden als gast meespelen. Een van deze twee zou de koti (soort drum) bespelen maar bleek onbekend met dit instrument. Ook had hij letsel waardoor het de vraag is of hij überhaupt in staat zou zijn te spelen.

Verder werden de optredens nergens in Nederland bevestigd. Een aantal opgegeven locaties bleek zelfs niet bereikbaar omdat de telefoonnummers niet (meer) in gebruik waren. Een stichting bleek in 2008 reeds opgeheven te zijn.

Het Openbaar Ministerie meent dat de band als dekmantel fungeerde voor de smokkel en eiste tegen de tien vermeende bolletjesslikkers 24 maanden  cel. Tegen de 39-jarige hoofdverdachte eiste de officier van justitie 40 maanden gevangenisstraf.

De officier van justitie heeft in de hoogte van zijn strafeis rekening gehouden met het feit dat de smokkel onder de dekmantel van een band is geweest. Zij probeerden zo hun eigenlijke reisdoel te verhullen en daarmee hun pakkans te verkleinen.

Bovendien zijn de verdachten wat het OM betreft strafrechtelijk gezien verantwoordelijk voor de totale hoeveelheid ingevoerde drugs en niet alleen voor datgene dat zij zelf hebben gesmokkeld.

De rechtbank Noord-Holland, vestiging Schiphol, doet op 18 juni uitspraak.