vrijdag, 22. november 2013 - 14:28 Update: 03-07-2014 0:48

Onderzoek 10 jaar onopgemerkte dode Rotterdamse

Foto van aanbellen bij voordeur | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Naar aanleiding van de recente vondst van het stoffelijk overschot van een vrouw die 10 jaar geleden is overleden in een woning in Rotterdam West wordt er door de gemeente een onderzoek ingesteld. Dit heeft de gemeente Rotterdam vrijdag laten weten.

Het CDA in Rotterdam heeft schriftelijke vragen ingediend bij het stadsbestuur en wil een maatschappelijk debat starten in de stad over omzien naar elkaar. Het feit dat niemand zolang niets heeft opgemerkt baart het CDA ernstige zorgen.

"Het is diep triest dat zoiets als dit kan gebeuren. Als mensen meer naar elkaar omkijken in de naaste omgeving, kunnen dit soort dingen worden voorkomen. Het CDA wil daarom dit onderwerp hoog op de maatschappelijke agenda te zetten," aldus raadslid Ruben Mink.

Verantwoordelijkheid instanties
"Als CDA zien we graag dat mensen naar elkaar omkijken. Dit soort incidenten maken pijnlijk duidelijk dat dat niet overal meer gebeurt," aldus Mink. Het betreft echter niet alleen buren en vrienden. Het CDA ziet ook een verantwoordelijkheid voor verschillende instanties. 


Mink: "Dat in tien jaar tijd instanties als de gemeente of de verhuurder nooit argwaan hebben gekregen is absurd. Waarom is er nooit iemand langs gegaan om te kijken of de betreffende mevrouw nog wel op het adres woonde of waarom zij niet reageerde op post?" Het CDA heeft daarom schriftelijke vragen ingediend bij het stadsbestuur.

Mink roept maatschappelijke en religieuze organisaties op het onderwerp bespreekbaar te maken in de stad. Met het debat hoopt Mink het voor elkaar te krijgen dat buren weer meer oog krijgen voor elkaar. "Even aanbellen wanneer je je buren al een tijdje niet hebt gezien kost je misschien één minuut, maar kan dit soort schrijnende gevallen in de toekomst absoluut voorkomen.

Vanwege werkzaamheden in de straat belden bouwvakkers donderdag bij de woning aan, maar kregen geen gehoor. Ze schakelden daarop de hulp van de politie in. Agenten zagen bij de deur een stapel ongeopende post en de woning maakte een desolate indruk.

De politieagenten gingen de woning binnen en troffen de overledene aan. 
Uit onderzoek bleek het stoffelijk overschot van de bejaarde bewoonster te zijn. Zij overleed ongeveer 10 jaar geleden, op 74-jarige leeftijd, een natuurlijke dood. In die tijd heeft niemand haar overlijden opgemerkt.