donderdag, 4. april 2013 - 10:06 Update: 03-07-2014 1:00

Onderzoek naar dementie krijgt 32,5 miljoen euro extra

Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) zetten de schouders onder de strijd tegen dementie.

De bewindspersonen investeren de komende vier jaar 32,5 miljoen euro in het Deltaplan Dementie voor wetenschappelijk onderzoek naar de hersenaandoening.

Het Deltaplan Dementie is een gezamenlijk plan van Alzheimer Nederland, VUmc Alzheimercentrum, ZonMw en private partijen. ‘Dementie is geen probleem van de overheid alleen, maar gaat iedereen aan’, aldus minister Schippers. ‘De kracht van dit plan is dat er zoveel partijen aan meedoen en aansluit op internationaal onderzoek’. De bewindslieden sturen het Deltaplan Dementie vandaag naar de Tweede Kamer.

Dementie groeiend probleem
Dementie is over de hele wereld een groot en groeiend probleem bij ouderen. De zorgkosten voor mensen met dementie in Nederland bedragen bijna 4 miljard euro per jaar. Dat bedrag zal in de toekomst stijgen, omdat Nederland meer ouderen krijgt die bovendien steeds ouder worden.

Nationale aanpak dementie
Het Deltaplan dementie verbetert de zorg voor de patiënt van vandaag en zoekt voor de patiënt van de toekomst naar oplossingen om de ziekte te voorkomen of uit te stellen. Staatssecretaris Van Rijn: ‘Zolang het niet mogelijk is van dementie te genezen, moeten we de ziekte zo dragelijk mogelijk maken voor patiënt, familie en mantelzorger. Naast fundamenteel onderzoek naar oorzaken en symptomen kunnen we de zorg verbeteren’.

Het Deltaplan bestaat uit drie onderdelen:

1. Meer wetenschappelijk onderzoek naar een betere behandeling, genezing en het voorkomen van dementie.

2. Nationaal Dementie Register om inhoud en omvang van de problematiek inzichtelijk te maken. Achmea heeft al aangegeven hierin een rol te willen spelen om de kwaliteit van zorg en leven te verbeteren.

3. Website waar professionals, patiënten en mantelzorgers elkaar kunnen vinden voor uitwisseling en samenwerking.

Unieke samenwerking
Naast de overheid, VUmc Alzheimercentrum, Alzheimer Nederland en ZonMw werken verder ook Achmea, CZ, Nefarma, NFU, Nutricia, Philips, PGGM, Rabobank, Vita Valley en VNO-NCW mee aan de uitvoering van het Deltaplan. Minister Schippers: ‘De gezamenlijke inzet van overheid, wetenschap en bedrijfsleven maakt het Deltaplan zo bijzonder’.

Provincie: