donderdag, 18. april 2013 - 8:07 Update: 03-07-2014 0:59

Ook in Nederland worden jongeren geronseld voor jihad-strijd in Syrië

Ook in Nederland worden jongeren geronseld voor jihad-strijd in Syrië
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

In Nederland worden wel degelijk jongeren geronseld voor de jihad in Syrië. Dat zeggen ouders van wie zonen naar Syrië zijn afgereisd donderdag in de Volkskrant.

Volgens de krant zijn zij woedend op de beweringen van de AIVD dat er in Nederland geen jongeren worden geronseld voor de strijd in Syrië.
Volgens de ouders, die inmiddels bij de politie in Den Haag aangifte hebben gedaan, zouden twee mannen hun kinderen hebben opgehitst en gehersenspoeld om ze vervolgens deel te laten nemen aan de strijd tegen de Syrische president Bashar Assad.
Het gaat om Murat Ö., die al sinds 2001 als ronselaar in het vizier van inlichtingendiensten zou zijn, en Azedine C., die volgens de krant actief is in de radicale groepering Behind Bars.
Een schoonzus van een Marokkaanse Nederlander die zonder geld naar Syrië vertrok, noemt de AIVD in de krant leugenaars. Hij had volgens de zus geen geld voor een ticket. “Wie heeft hun reis betaald?”

Ook terrorismedeskundige Edwin Bakker zou verbaasd zijn over de bewering dat in Nederland niet wordt geronseld. Dat wekt volgens hem de indruk dat ronselpraktijken niet serieus worden genomen. In België werden eerder deze week invallen gedaan. Daar werd o.a de leider van de opgedoekte fundamentalistische moslimorganisatie Sharia4Belgium aangehouden. Hij wordt door justitie verdacht van het ronselen van jongeren.


 

Provincie:
Tag(s):