zondag, 10. november 2013 - 21:27 Update: 03-07-2014 0:49

Oplichters dure LEGO-verzameling met geldbuit aangehouden

Foto van LEGO stenen speelgoed | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Maarheeze

Drie mannen, die er van worden verdacht betrokken te zijn geweest bij een oplichting met dure LEGO-artikelen, zijn zaterdagmiddag rond 16.30 uur op de parkeerplaats 't Haasje aan de Rijksweg A2 bij Maarheeze aangehouden. Dit meldt de politie zondag.

'Ze worden verdacht van betrokkenheid bij een oplichtingszaak, die eerder in de middag in het Winkel Centrum Woensel Eindhoven had plaatsgevonden', aldus de politie. De verdachten zijn een 64-jarige man uit Sittard, een 49-jarige man uit Stein en een 48-jarige man uit Maasbracht.

LEGO-artikelen
Een 33-jarige Duitser uit Münster was zaterdagmiddag met een metgezel naar het Winkelcentrum Woensel afgereisd voor een zakelijke afspraak. Hij zou een grote en dure verzameling LEGO-artikelen van enkele tienduizenden euro's kopen van een man waarmee hij eerder telefonisch contact heeft gehad. Nadat de koper en de verkoper met elkaar rond 15.30 uur kennismaakten, betaalde de Duitser het volledige bedrag. Hierna liep de koper met zijn reisgenoot mee met de verkoper om de goederen op te halen uit diens auto.

Handgemeen
Maar de man met het geïnde geld zette het op een lopen. Hij werd even later door de Duitser ingehaald en er ontstond een kort handgemeen. Een groot deel van het geld werd hem afgenomen maar de oplichter zag kans om vervolgens in een auto te stappen die vlak voor hem stopte. De auto reed vervolgens hard weg. Een getuige die het een en nader zag gebeuren zag kans het kenteken van de auto te noteren en de politie te alarmeren. Aan de hand van het kenteken, type auto en signalement van de oplichter hield de politie de uitvalswegen rondom Eindhoven in het vizier.

Fouillering
Uiteindelijk werd de auto met de verdachte staande gehouden. De drie inzittenden werden aangehouden voor oplichting, waaronder de man van 64 die van de Duitser geld had ontvangen. Bij fouillering van deze verdachte kwamen nog enkele duizenden euro's tevoorschijn. Hun auto werd getakeld voor verder onderzoek en de verdachten zijn in verzekering gesteld. De Duitser heeft inmiddels aangifte gedaan.