dinsdag, 11. juni 2013 - 20:04 Update: 03-07-2014 0:56

Opnieuw acht aanhoudingen in onderzoeken naar ram- en plofkrakers

Opnieuw acht aanhoudingen in onderzoeken naar ram- en plofkrakers
Foto: fbf archief
Den Haag

Naar aanleiding van onderzoeken rondom de plegers van ram- en plofkraken heeft de politie opnieuw acht verdachten aangehouden. De onderzoeken lopen door en de politie verwacht ook meer aanhoudingen.

Nadat eerder deze week al 23 verdachten had aangehouden loopt de teller met deze nieuwe aanhoudingen op naar 31. Dat brengt het totaal aantal aangehouden verdachten dit jaar op 53. De onderzoeken worden nog voortgezet en de politie verwacht de komende tijd nog meer verdachten aan te houden.

Vanwege de stijging van het aantal ram- en plofkraken, de toename van het daarbij gebruikte geweld en de schade voor de samenleving geeft de politie hoge prioriteit aan de aanpak van dit fenomeen. Samen met het Openbaar Ministerie en de banken wordt getracht aan deze vorm van zware criminaliteit een halt toe te roepen, de daders op te sporen en te straffen. De politie en het OM maken maken er daarom ook extra capaciteit voor vrij.

Toename ram- en plofkraken

Dit jaar is er 87 keer een ram- of plofkraak gepleegd. In 2012 zijn er in totaal 133 gepleegd. Ram- en plofkraken vinden door het hele land verspreid plaats, waarbij opvalt dat het toegepaste geweld toeneemt. Waar eerder met behulp van ontploffend gas geprobeerd werd toegang te krijgen tot het geld in de geldautomaat, worden tegenwoordig steeds vaker zware explosieven gebruikt. Daarnaast werden voor het rammen van de kluisruimten auto’s gebruikt die steeds vaker na afloop in brand werden gestoken. Dit veroorzaakte gevaar voor de omgeving, omwonenden en passanten en schade aan de geldautomaten en gebouwen. Daarnaast werden politiemensen steeds vaker geconfronteerd met verdachten die bewapend zijn en met vuurwapens dreigden tijdens hun vlucht.

Provincie:
Blik op 112: