zaterdag, 18. mei 2013 - 9:47 Update: 03-07-2014 0:57

Orthodoxe moslims maken de dienst uit in Haagse Schilderswijk

Orthodoxe moslims maken de dienst uit in Haagse Schilderswijk
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Een deel van de Haagse Schilderswijk zou zich ontwikkelen tot een enclave van orthodoxe moslims. Er zouden meer orthodoxe moslims bij elkaar wonen dan elders in de stad en zij zouden hun regels ook op straat toepassen.

Dit schrijft dagblad Trouw zaterdag op basis van eigen buurtonderzoek. Buurtbewoners hebben het over een 'mini-sharia'. En daar hebben zowel niet-moslims als gematigde moslims last van. Die zeggen dat ze op straat worden aangesproken op zaken die de orthodoxe meerderheid niet aanstaat, zoals roken, het eten van varkensvlees en het drinken van alcohol.  En vrouwen krijgen wat te horen als zij kleding dragen die te opvallend of te bloot zou zijn. Ook zouden bewoners tegen politiemensen hebben gezegd dat ze hun problemen zelf wel kunnen oplossen. De gematigde moslims en de niet-moslims vrezen dat de politie de wijk op een gegeven moment verlaat en de orthodoxe moslims de dienst gaan uitmaken. Deze situatie speelt zich af in de zogenaamde 'vergeten driehoek' van de wijk en dit deel wordt inmiddels 'De Sharia Driehoek' genoemd. Rondom het gebied zijn drie salafistische moskeeën gevestigd.

Een Marokkaanse wijkbewoonster zegt in Trouw het prima te vinden dat de orthodoxe meerderheid het in haar buurt voor het zeggen heeft. "Het gaat om beschaving, netheid en kuisheid. Inderdaad, de meerderheid bepaalt, maar is dat elders ook niet zo?", waarna ze verwijst naar de 'Bible Belt' en Staphorst.

Trouw schrijft dat in de afgelopen tijd in dit deel van de wijk de criminaliteit gedaald is omde politie de jeugdbendes heeft aangepakt. Maar volgens de buurt speelt de 'vrees voor de toorn van Allah' ook mee. De veiligheid op straat is dan mede te danken aan de strenggelovigen, want zelfs geharde straatjongens buigen hun hoofd voor deze 'ware gelovigen'.

Provincie: