woensdag, 15. mei 2013 - 10:57 Update: 03-07-2014 0:58

Oud middel tegen huidkanker veel goedkoper

Foto van ziekenhuis | EHF
Foto: EHF
Maastricht

Een creme uit 1950 tegen de meest voorkomende vorm van huidkanker kan de zorg miljoenen besparen.

 Uit recent onderzoek blijkt het oude middel net zo effectief te zijn als de moderne technologie - en goedkoper. In het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Oncology publiceert Maastricht UMC+dermatologe in opleiding Aimee Arits de veelbelovende resultaten.

Dermatologen spreken van een ware huidkankerepidemie. Jaarlijks komen er in Nederland naar schatting maar liefst 45.000 nieuwe gevallen van de ziekte bij. In 85% van de gevallen gaat het om een basaalcelcarcinoom. Daarmee is het de meest voorkomende vorm van kanker. Door de stijgende kosten in de zorg schreeuwt de medische wereld om goedkopere geneesmiddelen. Deze gegevens samen genomen waren aanleiding voor Arits om de meest toegepaste, niet-operatieve behandelingen, onder de loep te nemen.

Behandelmethodes
Een basaalcelcarcinoom ontstaat voornamelijk door blootstelling aan zonlicht en de vlekjes of bultjes zijn eenvoudig te herkennen. Gelukkig is dit type kanker goed te behandelen en treedt er in bijna 100 procent van de patienten genezing op. In veel gevallen is een operatie noodzakelijk. Een basaalcelcarcinoom dat oppervlakkig groeit kan echter ook op andere manieren worden behandeld. Meestal gebeurt dat in het ziekenhuis met moderne fotodynamische therapie. Arits vergeleek de fotodynamische therapie met twee alternatieve cremes die de patient thuis zelf kan aanbrengen: imiquimod (Aldara(R)) en 5-fluorouracil (Efudix(R)). De eerste zet het eigen immuunsysteem aan het werk, de ander valt onder chemotherapie en kwam in 1950 al op de markt.

Miljoenenbesparing
Uit analyse bij 600 patienten bleken beide cremes net zo effectief te zijn als fotodynamische therapie. En goedkoper. De kosten om een plekje in het ziekenhuis te behandelen met fotodynamische therapie zijn echter vele malen duurder dan de behandeling met Aldara(R) of Efudix(R). In totaal komt dat neer op een kostenbesparing van enkele miljoenen euro's in Nederland in het geval fotodynamische therapie vervangen zou worden door Aldara(R) of door het nog goedkopere Efudix(R). Bijkomend voordeel: De patient hoeft niet meer veelvuldig naar het ziekenhuis te komen.

 

 

Categorie: