maandag, 30. december 2013 - 17:08 Update: 03-07-2014 0:45

Passantentarieven ziekenhuizen lopen sterk uiteen

Foto van ingang operatiekamer | FBF
Foto: fbf
Foto van ingang operatiekamer | FBF
Foto: fbf
Amsterdam

Buitenlanders en onverzekerden moeten in Nederlandse ziekenhuizen passantentarieven betalen die per ziekenhuis soms duizenden euro's kunnen schelen. Dit blijkt uit onderzoek door het NRC Handelsblad.

De krant vergeleek acht behandelingen in dertig verschillende ziekenhuizen. Grote uitschieter is een heupoperatie in het MC Haaglanden. Voor deze operatie moet door een passant ruim 12.000 euro betaald worden, terwijl voor de zelfde operatie in het Zaans Medisch Centrum slechts 2600 euro betaald moet worden.

In het Rijstate-ziekenhuis in Arnhem wordt voor bijna 4000 euro een bevalling gedaan met een vacuümpomp. In het AMC komt het zelfde kind voor nog geen 1700 euro ter wereld. Een reconstructie van borsten bij een vrouw met borstkanker kost in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven 4000 euro. In het VUmc in Amsterdam moet er maar liefst 17.000 euro voor betaald worden.

Het NRC denkt dat steeds meer personen met de passantentarieven te maken krijgen. Verzekeraars van prijsvechterpolissen hebben contracten met een klein aantal ziekenhuizen. Wie zich elders wil laten opereren, zal het passantentarief voor onverzekerden moeten betalen.