vrijdag, 12. april 2013 - 9:20 Update: 03-07-2014 0:59

Peuters krijgen te veel zoete drankjes

Foto van kind aan het drinken
Utrecht

Aan de voeding van kleine kinderen kan veel verbeteren zodat overgewicht op latere leeftijd kan worden voorkomen. Dit concluderen onderzoekers van de GGD Midden-Nederland naar aanleiding van de Gezondheidsmonitor onder 0- tot 4-jarigen.

Eén derde van de kleine kinderen drinkt minstens drie keer per dag een zoet drankje (zoals diksap, appelsap, thee met suiker, enz.). Hierdoor krijgen zij veel suiker binnen waarvan steeds duidelijker wordt dat dit overgewicht veroorzaakt. Af en toe een zoet drankje kan natuurlijk geen kwaad. Maar om kinderen te beschermen tegen overgewicht, moeten ze van jongs af aan ook water leren drinken. Verder is fruit natuurlijk een gezond én voor de hand liggend tussendoortje. Toch eet bijna 30% van de kleine kinderen dit niet dagelijks.

Borstvoeding

Al in de zuigelingentijd kun je een kind beschermen tegen overgewicht door het geven van borstvoeding. Hoe langer de borstvoeding wordt gegeven, hoe minder overgewicht op latere leeftijd. Bij driekwart van de kinderen is na de geboorte een start gemaakt met het geven van borstvoeding. Bij ongeveer de helft hiervan wordt ook al weer snel gestopt. Problemen met het geven van borstvoeding en de combinatie met werk zijn veelgenoemde redenen om de borstvoeding stoppen.

Provincie:
Tag(s):