woensdag, 30. januari 2013 - 8:30 Update: 08-07-2014 0:44

'Poep verklaart huilgedrag baby’s'

Nijmegen

Huilbaby's hebben meer ‘gasvormende' bacteriën in hun ontlasting dan andere baby's en juist minder ‘pijnstillende'. Dat ontdekte onderzoekster Carolina de Weerth van Radboud Universiteit in Nijmegen.

Volgens de biologe kan de darmflora van baby's verklaren waarom sommige baby's veel huilen.

Biologe De Weerth onderzocht samen met collega's van Wageningen Universiteit poepmonsters van 24 baby's (vanaf de geboorte tot zo'n vier maanden oud) op meer dan duizend bekende bacteriën. Twaalf zuigelingen van deze groep huilden meer dan drie uur per dag, twaalf iets meer dan een uur.

Pijn
In de poepmonsters van de pasgeborenen die na een paar weken ‘huilbaby's' bleken te zijn, kwamen twee keer zoveel bacteriën voor die ook gas kunnen produceren (proteobacteriën) en juist minder bacteriën die een pijnstillend effect kunnen hebben (butyraat producerende bacteriën). Ook bleek de darmflora minder gevarieerd bij de zuigelingen die veel huilen. Een mogelijke verklaring voor het buitensporig veel huilen van zuigelingen is volgens De Weerth dat aanwezige bacteriën pijn en ontstekingen veroorzaken.

‘Goede' bacteriën geven
Hoe het komt dat de huilbaby's een andere ‘bacteriële poepsamenstelling' hebben, is onduidelijk. Wel is uit eerdere onderzoeken gebleken dat huilbaby's die probiotica in hun voeding krijgen, minder gaan huilen. De studie van De Weerth en haar Wageningse collega's kan als basis dienen voor verder onderzoek naar preventief gebruik van probiotica.
Categorie:
Tag(s):