woensdag, 5. juni 2013 - 11:41 Update: 03-07-2014 0:56

Politie geeft beelden vrij liquidatie Tila (37) op Osdorpplein

Foto van Dashamir Tila | Politie
Foto: Politie
Foto van fietser | Politie
Foto: Politie
Foto van flat Tila | Politie
Foto: Politie
Amsterdam

Op zondag 21 april rijdt een fietser door de winkelstraat op het Osdorpplein in Amsterdam. Hij trekt een wapen en nadert de Albaniër Dashamir Tila (37) en een vriendin van achteren. Hij schiet en Tila valt neer en raakt zwaargewond. De fietser laat zijn wapen vallen, pakt het op en fietst weg. Tila bezwijkt een dag later aan zijn verwondingen.

Slachtoffer
Hij was een 37-jarige man uit Albanië die sinds begin 2013 in Nederland woonde. Hij had hier geen officieel werk. Het is wel duidelijk dat hij in verschillende hotels heeft verbleven en daar altijd keurig zijn rekeningen betaalde, dus hij moet wel de beschikking hebben gehad over geld. In zijn geboorteland Albanië heeft hij een strafblad. Hij is daar ruim zes jaar geleden betrokken geweest bij een ontvoering. Hij is voor zijn betrokkenheid veroordeeld en heeft zijn straf uitgezeten.

Dader
Hij was er klaarblijkelijk van op de hoogte dat het slachtoffer die avond op het Osdorpplein was. Hij heeft hem misschien al eerder in de gaten gehouden. Hij droeg die avond een opvallende jas met een duidelijke witte streep en een donkere broek.

Spullen dader
Voor het onderzoek is het erg waardevol als zijn jas met witte streep, de herenfiets waarop de schutter reed en het vuurwapen worden teruggevonden. Die fiets kan ergens in de buurt zijn achtergelaten en misschien heeft iemand de fiets gevonden en meegenomen op zondagavond 21 april of de dagen erna.

Arrestatie
Ruim een half uur na het schieten op het Osdorpplein ziet een buurtbewoonster bij een bruggetje aan de Jan van Zutphenstraat een man. Hij klimt van de brug en loopt het water in. De vrouw waarschuwt de politie en die treft onder dit bruggetje inderdaad een man aan. Hij lijkt in shock en kan niet echt een verklaring geven over waarom hij zich in het water bevindt. De man zit op dit moment nog steeds in voorarrest op verdenking van betrokkenheid bij de schietpartij.

Meerdere personen
De politie gaat er vanuit dat er meerdere personen bij het incident betrokken zijn. Maar wie dat zijn en wat hun rol is geweest, dat is op dit moment nog niet duidelijk. Daar hoopt de politie ook meer informatie over te krijgen.

Getuige

De politie zoekt nog een specifieke getuige die op de bewakingsbeelden te zien is. Deze man loopt kort voor de schietpartij naast de schutter op de fiets. Met hem wil de politie graag in contact komen. Datzelfde geldt voor eventuele andere getuigen die de politie nog niet gesproken heef

Valse identiteit
Dashmano is zijn roepnaam. Zijn officiële naam is Dashmanir Tila. Hij is geboren op 25 april 1975 in Albanië. Mensen kunnen hem kennen onder die naam, maar misschien ook onder de naam Jan Trojak. Hij maakte van deze valse Tsjechische identiteit gebruik, bijvoorbeeld bij het huren van een flat. De politie wil graag over Dashmino Tila weten met wie hij omging, wat de reden van zijn verblijf in Nederland is geweest, waar hij verbleef, maar ook of hij bijvoorbeeld conflicten had.

Hotel
Tot een paar dagen voor zijn dood verbleef hij in het Remco-hotel aan de Reimerswaalstraat in de buurt van het Osdorpplein. Hij was daar 10 dagen, van 4 tot 14 april. De politie wil graag iedereen spreken die hem in de weken voor zijn dood heeft gezien of gesproken en weten waar hij zich mee bezig hield.

Flat
Hij was blijkbaar van plan om zich voor langere tijd in Nederland te vestigen, want hij had kort voor zijn dood onder de Tsjechische naam Jan Trojak een gemeubileerde flat gehuurd aan de President Allendelaan in Amsterdam. In die flat is er een koffer met persoonlijke spullen van Tila aangetroffen. De politie gaat er vanuit dat hij hier zijn intrek wilde gaan nemen en wil graag weten of iemand hem daar in de periode voor zijn dood gezien heeft.

Provincie: