vrijdag, 12. juli 2013 - 16:58 Update: 03-07-2014 0:55

Politie hoort In totaal 51 personen over gestolen examens

Foto van eindexamen HAVO VWO | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdan

Afgelopen week hebben rechercheurs van de politie Rotterdam in totaal 51 mensen gehoord die tijdens hun eindexamen gebruik zouden hebben gemaakt van een gestolen examen. Dit laat de politie vrijdagmiddag weten.

Speciaal ingerichte locatie
‘Het gaat om mensen van de school waar de examens zijn gestolen, en mensen die  op de school volwassenenonderwijs volgden. Ze zijn allemaal gehoord als verdachte op een speciaal daarvoor ingerichte locatie’, aldus de politie.

Totaal 58 leerlingen opgeroepen
Er waren 58 leerlingen van de school ontboden. Enkelen waren al met vakantie, en vijf zijn niet op komen dagen. Zij worden later alsnog verhoord. De officier van justitie die de zaak leidt, beslist op een later moment wat er met deze mensen gaat gebeuren. 

In het onderzoek naar de diefstal van examens werd maandag een 20-jarige Rotterdammer aangehouden en woensdag een 18-jarige jongeman uit Zoetermeer.  Beiden worden verdacht van betrokkenheid bij de daadwerkelijke diefstal. 

De man uit Rotterdam is donderdag door de rechter-commissaris op vrije voeten gesteld, en de man uit Zoetermeer, ook een leerling van de betrokken school, wordt vrijdag door de officier heengezonden. Beiden blijven verdachte. 

Ook werd nog een 17-jarge jongen uit Rotterdam aangehouden die wordt verdacht van heling. Hij zou de gestolen examens verder verspreid hebben. Deze jongen, geen leerling van de school waar de examens verdwenen, is na verhoor heengezonden maar hij blijft verdachte. 

Het totaal aangehouden verdachten komt daarmee op 13. Daarvan zitten er nu nog twee vast: een 19-jarige vrouw, en een 19-jarige jongeman.

Frans
Het onderzoek naar de diefstal van examens startte eind mei nadat het VWO-examen Frans via internet uitlekte. Uiteindelijk bleken op een Rotterdamse school 27 eindexamens te zijn gestolen.

Het onderzoek naar de diefstal is zo goed als afgerond, het onderzoek naar de verspreiding is nog in volle gang.

 
Provincie: